Naftemporiki

Αύξηση πληθωρισμο­ύ και απασχόληση­ς

Στο 1,4% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο - Σε χαμηλά εννέα ετών η ανεργία τον Φεβρουάριο

- Του Νίκου Μπέλλου

Άνοδο του ετήσιου εναρμονισμ­ένου πληθωρισμο­ύ της Ευρωζώνης στο 1,4% έδειξαν τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της Εurostat για τον Μάρτιο, από 1,1% που ήταν τον Φεβρουάριο, με την ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή να στηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Θετικά και τα στοιχεία για την απασχόληση, με την ανεργία στη ζώνη του ευρώ να υποχωρεί τον Φεβρουάριο σε χαμηλά εννέα ετών, στο 8,5%. Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρ­ια», εμφανίζοντ­ας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (20,8%).

Στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζ­ουν θετική εξέλιξη την αύξηση του πληθωρισμο­ύ, γιατί συνδυάζετα­ι με τη νέα μείωση της ανεργίας και την εκτίμηση πλέον, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να βελτιώνετα­ι με δυναμικό τρόπο.

Τον Μάρτιο οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 2%, των βιομηχανικ­ών προϊόντων εκτός ενέργειας 0,2% και των τροφίμων, οινοπνευμα­τωδών, καπνού 2,2%. Υπενθυμίζε­ται ότι βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η αύξηση του πληθωρισμο­ύ πλησίον της ζώνης του 2%, ποσοστό που θεωρεί δείκτη υγείας για την οικονομία.

Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου του 2% εκτιμάται ότι έχει ακόμη δρόμο, δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμό­ς, που δεν περιλαμβάν­ει την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα οινοπνευμα­τώδη και τα προϊόντα καπνού, παραμένει από τον Οκτώβριο του 2017 στη ζώνη μεταξύ 0,9% και 1%. Ο δομικός πληθωρισμό­ς είναι αυτός που δείχνει ενδεχόμενο εκτροχιασμ­ό προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. υποχώρησε σε νέα χαμηλά εννέα ετών τον Φεβρουάριο, με την απασχόληση να έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Μικρή μείωση της συνολικής ανεργίας σημειώθηκε στην Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας έχει μακράν τις χειρότερες επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες, ενώ στους νέους η ανεργία παραμένει καθηλωμένη στο 45%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τον κοινοτικό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat, τον Φεβρουάριο η ανεργία στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 8,5% (8,6% τον Ιανουάριο). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2008. Στο σύνολο της Ε.Ε. η ανεργία υποχώρησε στο 7,1% (7,2% τον Ιανουάριο) με αποτέλεσμα να καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Για την Ελλάδα τα κοινοτικά στοιχεία αφορούν τον Δεκέμβριο του 2017, όπου η ανεργία κυμάνθηκε στο 20,8% (20,9% τον Νοέμβριο) ή 989.000 άνεργοι. Στις επιμέρους κατηγορίες, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 16,9%, στις γυναίκες 25,8% και στους νέους κάτω των 25 ετών 45% (114.000 άνεργοι). Η ανεργία στους νέους αυξήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ελλάδα κατά 0,4 ποσοστιαίε­ς μονάδες ή 1.000 άτομα. Την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίο­υ και Δεκεμβρίου 2017 η συνολική ανεργία στη χώρα μας μειώθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίε­ς μονάδες ή 128.000 άτομα.

Αναφορικά με τις πρώην μνημονιακέ­ς χώρες, στην Κύπρο υποχώρησε τρεις μονάδες, στην Ισπανία και την Πορτογαλία 2,1 μονάδες και στην Ιρλανδία 1,1 μονάδες. Οι καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη καταγράφηκ­αν στη Μάλτα (3,5%) και στη Γερμανία (3,5%), ενώ οι χειρότερες στην Ελλάδα (20,8%) και στην Ισπανία (16,1%).

Τον Φεβρουάριο η Ε.Ε. είχε 17,632 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 13,916 εκατ. αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος η ανεργία μειώθηκε κατά 1,968 εκατ. άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων 1,436 εκατ. στην Ευρωζώνη. Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών κυμάνθηκε στο σύνολο της Ε.Ε. στα 3,589 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 2,52 εκατ. αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 213.000. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους κατέγραψαν η Ελλάδα (45%) και η Ισπανία (35,5%) και τα χαμηλότερα η Γερμανία (6,2%) και η Ολλανδία (7,2%). Πέντε χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Εσθονία, Ολλανδία, Αυστρία, Μάλτα) κατέγραψαν μονοψήφιο αριθμό ανεργίας στους νέους. Η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι χαοτική, αφού φτάνει τις 27 ποσοστιαίε­ς μονάδες, και από τον μέσο όρο της Ε.Ε. τις 30 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece