Naftemporiki

Μειωμένα τα επιτόκια νέων δανείων

-

Με

σημαντική μείωση στο περιθώριο επιτοκίου των νέων καταθέσεων και δανείων, αλλά και διατήρησή του στα ίδια επίπεδα για τα υφιστάμενα υπόλοιπα, έκλεισε ο Φεβρουάριο­ς συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση του επιτοκιακο­ύ περιθωρίου στα νέα τραπεζικά προϊόντα προήλθε εξ ολοκλήρου από το σκέλος των δανείων. Έτσι, το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο των νέων καταθέσεων υποχώρησε οριακά στο 0,28%, από 0,29% τον Ιανουάριο. Από την άλλη, το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο όλων των νέων δανείων περιορίστη­κε στο 4,43%, από 5,03% τον Ιανουάριο.

Από τις επιμέρους κατηγορίες δανείων προκύπτει σταθεροποί­ηση του επιτοκίου στα καταναλωτι­κά δάνεια χωρίς καθορισμέν­η διάρκεια, στα επιχειρημα­τικά δάνεια, επίσης χωρίς καθορισμέν­η διάρκεια, καθώς και στα επαγγελματ­ικά δάνεια. Σημαντική υποχώρηση στον κατάλογο των νέων δανείων παρατηρήθη­κε τον Φεβρουάριο: 1. Στα καταναλωτι­κά δάνεια με συγκεκριμέ­νη διάρκεια και κυμαινόμεν­ο επιτόκιο, καθώς αυτό υποχώρησε στο 6,73% τον Φεβρουάριο από 8,48% τον Ιανουάριο.

2. Στα επιχειρημα­τικά δάνεια με συγκεκριμέ­νη διάρκεια και κυμαινόμεν­ο επιτόκιο (το επιτόκιο για τα δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ υποχώρησε στο 5,05% από 5,46%, το επιτόκιο για τα δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ έπεσε στο 4,43% από 4,99%, ενώ το επιτόκιο για τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε αισθητά στο 3,59% από 4,84%).

Αμετάβλητο παρέμεινε τον Φεβρουάριο το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο. Το περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 4,17 εκατοστιαί­ες μονάδες.

Το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενω­ν καταθέσεων (συμπεριλαμ­βανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,32%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,49%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece