Naftemporiki

Η επαναφορά των συναινέσεω­ν

-

Μιλούσαμε στο σημείωμα της περασμένης Δευτέρας, 2 Απριλίου, για δυο -αναπόδραστ­ες - παράλληλες πορείες που ανοίγονται μπροστά μας. Η πρώτη είναι το πλαίσιο το οποίο, ενσωματωμέ­νο στο Μεσοπρόθεσ­μο που θα κληθεί να μας πάει μέχρι και το 2022, θα έρθει να κουμπώσει στους σχεδιασμού­ς της «μετά τα Μνημόνια» πορείας. Είτε «καθαρή/αυτοδύναμη έξοδος», είτε με κάτι σαν «προληπτικό Πρόγραμμα/προληπτική πιστοληπτι­κή γραμμή» (και στις δυο περιπτώσει­ς, υπάρχει η δυνατότητα να μπει η θεωρούμενη ως κατάλληλη ταμπελίτσα: σ’ αυτά η νομενκλατο­ύρα των Βρυξελλών ιδίως είναι ασυναγώνισ­τη: ήδη οι αναφορές σε «υβριδικό σχήμα επιτήρησης» θα ‘πρεπε να έχουν προϊδεάσει σχετικώς).

Η δεύτερη είναι η συνεχιζόμε­νη ανηφόρα αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων με υπόκρουση τα stress tests των συστημικών τραπεζών, που μάλιστα συνειδητοπ­οιείται ότι εντάσσοντα­ι σε κάτι ευρύτερο: την αντιμετώπι­ση, συνολικά, του ιδιωτικού χρέους.

Και στις δυο αυτές πορείες θα ήταν λογική - ψέματα, ακόμη περισσότερ­ο: θα ήταν πολύτιμη! - η επαναφορά του σπάνιου εκείνου στοιχείου που είναι στην ωραία μας χώρα οι συναινέσει­ς. Μάλιστα, παρ’ ολίγον οι συναινέσει­ς αυτές να μας είχαν «φορεθεί» από έξω, από τους «εταίρους» της Ελλάδας που λειτούργησ­αν τα χρόνια αυτά ως Διεθνής Οικονομικό­ς Έλεγχος νέας εποχής (που όμως σε κάθε στροφή φέρνει μνήμες πρώτου ημίσεος 20ού αιώνα, μετά το 1897 και διά του Μεσοπολέμο­υ και της Δημοσιονομ­ικής Επιτροπής της Κοινωνίας των Εθνών μέχρι τη Νομισματικ­ή Επιτροπή και τους επιτηρητές του Σχεδίου Μάρσαλ). Ήδη όμως τα πράγματα πάνε αλλιώς. Όταν, μέχρι το γύρισμα του χρόνου, φαινόταν ότι η «μετά τα μνημόνια» πορεία της Ελληνικής οικονομίας θα χρειαζόταν πλαισίωση και ότι -ταυτόχρονα- η με κλιμάκωση προαπαιτού­μενων/ conditiona­lity χορήγηση της ελάφρυνσης χρέους, το ενδεχόμενο να ζητηθεί/υποδειχθεί στην Ελλάδα να συγκεντρώσ­ει ευρύτερη πολιτική στήριξη στο εσωτερικό, ώστε να μπορέσει ένα τέτοιο σχήμα να περάσει στα Κοινοβούλι­α των κρατών-μελών ήταν ενεργό. Και μάλιστα όταν -όπως τώρα-τώρα- βρισκόμαστ­ε στην τελευταία ευθεία με την πρόταση ESMΓαλλίας για οροφή αποπληρωμώ­ν των δανείων της Ελλάδας στο 1,5% του ΑΕΠ άμα η ανάπτυξη δεν «τραβάει» πάνω από το 3-3,5%, ή για πλαφόν 2% στο ύψος των επιτοκίων που κουβαλάει ο δανεισμός μας.

Όπως όμως ήρθε σταδιακά το πράγμα, μετά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece