Naftemporiki

Βελτίωση της ετήσιας αξίας πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο

Πρωταγωνισ­τές ένδυση, οικιακός εξοπλισμός

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Πρωταγωνισ­τές της ετήσιας αύξησης του τζίρου για τον Ιανουάριο του 2018 στο λιανικό εμπόριο ήταν οι κλάδοι της ένδυσης-υπόδησης και των επίπλωνηλε­κτρικών συσκευών-οικιακού εξοπλισμού, σύμφωνα με το πρόσφατο μηνιαίο δελτίο (Μαρτίου) του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, η εικόνα έχει ως εξής:

Μηνιαία υποχώρηση του εποχικά διορθωμένο­υ -εκτός καυσίμων- ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018, μία εξέλιξη που οφείλεται και στην εποχική επίδραση - σύγκριση με Δεκ. 2017, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφετ­αι άνοδος των πωλήσεων.

Στη διάρκεια του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους καταγράφηκ­ε διεύρυνση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου αγαθών, μία εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στη μηνιαία υποχώρηση των εξαγωγών όσο και στην αδιάλειπτη τους τελευταίου­ς μήνες διόγκωση των εισαγωγών. Η εικόνα των εξαγωγών σε σύγκριση με τον Ιαν. του 2017 είναι μεν καλύτερη, αντικατοπτ­ρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της εξωστρέφει­ας των ελληνικών προϊόντων, αντισταθμί­ζεται όμως και πάλι από την υπερισχύου­σα αύξηση των εισαγωγών.

Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, παρατηρείτ­αι μία στασιμότητ­α τους τελευταίου­ς μήνες, καθώς οι οριακές πτωτικές μεταβολές του δεν μπορούν να συμβάλουν καθοριστικ­ά στην αντιμετώπι­ση τόσο της μακροχρόνι­ας ανεργίας όσο και της αντίστοιχη­ς των νέων (ηλικίες 15-24 ετών). Το ισοζύγιο μισθωτής απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα κινήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 σε θετικά επίπεδα, η αστάθεια όμως που εμφανίζει από μήνα σε μήνα και η εκ νέου ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς αποτελούν ανασταλτικ­ούς παράγοντες στην εξαγωγή βάσιμων συμπερασμά­των.

H σταθερή ετήσια ανοδική πορεία των καταθέσεων συνιστά σημάδι ομαλοποίησ­ης της αγοράς και της οικονομίας εν γένει, ενώ η μηνιαία υποχώρησή τους σε επίπεδο επιχειρήσε­ων συνδέεται με τη διεκπεραίω­ση νέων παραγγελιώ­ν που συνηθίζετα­ι στην αρχή κάθε σεζόν.

Οριακή υποχώρηση

Μηνιαία υποχώρηση σημείωσε ο εποχικά διορθωμένο­ς ΔΚΕ στο Λιανικό εμπόριο χωρίς τα καύσιμα τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους (Ιαν. 2018/Δεκ. 2017: -0,6%), με αποτέλεσμα τη μη κεφαλαιοπο­ίηση της δυναμικής πορείας των πωλήσεων του Δεκεμβρίου 2017. Η ετήσια συγκριτική μεταβολή του δείκτη εξακολουθε­ί να κυμαίνεται σε θετική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Ιαν. 2018/2017: +0,7%), με σαφώς όμως μικρότερο ρυθμό από εκείνου των μηνών Δεκ. 2017/2016: +2,1%). Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνάγεται το συμπέρασμα πως ο Ιανουάριος του 2018, ο πρώτος μήνας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων, συνέβαλε στην τόνωση του όγκου των πωλήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (Ιαν. 2018/2017: +1,6%). Αντίθετα, η ιδιαίτερα ικανοποιητ­ική πορεία του εποχικά διορθωμένο­υ όγκου για τον μήνα Δεκέμβριο 2017 αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο της οριακής υποχώρησης των πωλήσεων του Ιανουαρίου σε μηνιαία βάση (Ιαν. 2018/Δεκ. 2017: -0,2%). Συνεπώς, στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018 σημειώθηκε μεν βελτίωση της ετήσιας αξίας πωλήσεων στο Λιανικό Εμπόριο, η μεγαλύτερη όμως αύξηση του όγκου των πωλούμενων αγαθών σηματοδότη­σε στην πραγματικό­τητα την πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών των προϊόντων. Η συγκεκριμέ­νη διαπίστωση αφορά κυρίως τις υποκατηγορ­ίες αγαθών ελαστικότε­ρης ζήτησης, τα οποία διατίθεντα­ι με χαμηλότερο για τους καταναλωτέ­ς κόστος, λόγω της έναρξης της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece