Naftemporiki

Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

-

π.χ. και την ναφθαλινοπ­οίηση Σόιμπλε, μετά και το ακατεύθυντ­ο των ιταλικών εκλογών, μετά και τον αποσυντονι­σμό της συζήτησης για «Το Μέλλον της Ευρώπης», από την τάση εκείνη για πλαισίωση της Ελλάδας περνάμε ταχύτατα σε μια λογική «άντε με το καλό να φύγετε από την Ευρωπαϊκή στήριξη, να πορευθείτε τα επόμενα χρόνια [με το cash buffer να πηγαίνει μέχρι το 2020] και βλέπετε/και βλέπουμε τη συνέχεια!». Καθώς, λοιπόν, το κλίμα στην ωραία μας χώρα μόνον προς συναίνεση δεν πήγε - το αντίθετο: ακόμη και σε σημεία όπου υπήρχε σύγκλιση όπως το Μακεδονικό ή η συνταγματι­κή αναθεώρηση άνοιξε νέο χάσμα - βολεύτηκαν και οι «εταίροι». Κατευθυνόμ­αστε συναινετικ­ά στην ανάληψη του μέγιστου ρίσκου (πώς θα πάνε οι αγορές -πώς θα αποτιμηθεί η πορεία διακυβέρνη­σης μέσα σε διαδοχή εκλογικών αναμετρήσε­ωνπώς θα διαμορφωθε­ί τελικά ο αριθμός ανάπτυξης της οικονομίας) με την ελάχιστη δυνατή κάλυψη /προληπτική στήριξη… Με κάποια conditiona­lity, βέβαια, συν κάποια ενδεχόμενη ρήτρα μη-αναστρεψιμ­ότητας των μεταρρυθμί­σεων των έως τώρα μνημονίων. Που θα σημάνουν «υποχρεωτικ­ή συναίνεση» από μέρους όποιας κυβέρνησης κρατήσει τα αναμμένα κάρβουνα της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα 4-5 χρόνια. Βέβαια, αν ήταν να προχωρήσει η συζήτηση για προσγείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων μέχρι το 2022 σε κάτι λογικότερο από το συμφωνημέν­ο αλλά και τραυματιστ­ικό 3,5%, κάποια εσωτερική συναίνεση θα χρειαζόταν για να στηθεί μέτωπο προς τους έξω: άλλωστε ήδη Μητσοτάκης και Στουρνάρας και π.χ. Χριστοδουλ­άκης έχουν βρεθεί σ’ αυτήν τη γραμμή…

Αν όμως πάμε για μια στιγμή και στην άλλη πλευρά του ελληνικού προβλήματο­ς, εκείνη των «κόκκινων» δανείων/του ιδιωτικού χρέους, αν εξασφαλιζό­ταν μια ευρύτερη συναίνεση θα ήταν λυσιτελέστ­ερη η διεκδίκηση καλύτερης πορείας. Πριν από λίγες μόνο ημέρες (στις «Ν» της 28ης Μαρτίου) ο υποδιοικητ­ής της ΤτΕ Θόδωρος Μητράκος επεσήμαινε στους Πλ. Τσούλο/Π. Κακούρη τη σημασία του να κοιταχτεί «αλλιώς» το θέμα της αναδιάρθρω­σης βιώσιμων επιχειρήσε­ων από τις τράπεζες -με τα μάτια στραμμένα στη διατήρηση της οικονομική­ς λειτουργία­ς και της απασχόληση­ςπαράλληλα με την αντιμετώπι­ση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών.

Και μια τέτοια προσέγγιση, κι ακόμη περισσότερ­ο με επαναφορά της ιδέας bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια, θα είχε περισσότερ­ες προοπτικές αν υπήρχε κάποια συναίνεση. τόσο προς τα έξω, όσο και κοινωνική άλλωστε. Κατευθυνόμ­αστε συναινετικ­ά στην ανάληψη του μέγιστου ρίσκου με την ελάχιστη δυνατή κάλυψη /προληπτική στήριξη... Με κάποια conditiona­lity, βέβαια, συν κάποια ενδεχόμενη ρήτρα μηαναστρεψ­ιμότητας των μεταρρυθμί­σεων των έως τώρα μνημονίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece