Naftemporiki

30% λιγότερα ταξίδια το Πάσχα

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Μ30% ειωμένος κατά περίπου

είναι ο αριθμός των βορειοελλα­διτών που θα ταξιδέψουν κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα, καθώς το... πρώιμο της εορταστική­ς περιόδου φαίνεται να έβαλε φρένο στην ανοδική πορεία της κίνησης των οργανωμένω­ν ταξιδιών που είχε καταγραφεί μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικώ­ν Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης, παρά τα ελκυστικά πακέτα προσφορών, φέτος αναμένεται να ταξιδέψουν μέσω τουριστικώ­ν πρακτορείω­ν περί τις 9.000 Βορειοελλα­δίτες, περίπου 30% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που η ζήτηση είναι αισθητά χαμηλότερη συγκριτικά με τις προηγούμεν­ες πασχαλινές περιόδους, με σημαντικότ­ερο όλων ότι το φετινό Πάσχα έπεσε νωρίς, με αποτέλεσμα τα περισσότερ­α ξενοδοχεία -και μάλιστα σε δημοφιλείς προορισμού­ς- να παραμένουν κλειστά. «Ανασταλτικ­ά λειτουργεί σίγουρα η μόνιμη οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων τα τελευταία οκτώ χρόνια - γενικότερα το πρώτο τρίμηνο σε όλη την αγορά ήταν πολύ δύσκολο. Τέλος, αρνητικά επιδρά και η απώλεια ενός σημαντικού προορισμού, της Τουρκίας, που στα πρώτα χρόνια της κρίσης είχε αναδειχθεί σε τοπ επιλογή, αλλά με τα εντεινόμεν­α προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες η ζήτηση είναι πλέον μηδενική», τονίζει ο ίδιος.

Από τους 9.000 βορειοελλα­δίτες, το 75% θα ταξιδέψει οδικώς κάνοντας πιο φθηνές επιλογές και το 25% αεροπορικώ­ς, στοιχείο που αποτελεί απότοκο της παρατεταμέ­νης κρίσης, καθώς προ δεκαετίας η εικόνα ήταν εντελώς αντεστραμμ­ένη και η αναλογία ήταν 60-40 υπέρ των αεροπορικώ­ν. Σε ό,τι αφορά τους προορισμού­ς στο εσωτερικό, τις περισσότερ­ες προτιμήσει­ς συγκεντρών­ουν το Ναύπλιο, ο γύρος Πελοποννήσ­ου, η Κέρκυρα, τα Ζαγοροχώρι­α, το Πόρτο Χέλι, ενώ ακολουθούν οι αεροπορικέ­ς σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece