Naftemporiki

5 κοινοπραξί­ες-μνηστήρες για τα ηλεκτρονικ­ά διόδια

Διεθνές ενδιαφέρον για το έργο, εκτιμώμενη­ς αξίας 400 εκατ. ευρώ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Πέντε κοινοπραξί­ες, στις οποίες συμμετέχου­ν κατασκευασ­τικές εταιρείες, αλλά και ο ΟΤΕ, κατέθεσαν χθες στο υπουργείο Υποδομών αρχικό ενδιαφέρον για το έργο «Εγκατάστασ­η πλήρους ηλεκτρονικ­ού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορική­ς τεχνολογία­ς με οπτική αναγνώριση», εκτιμώμενη­ς αξίας 400 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%).

Αναλυτικότ­ερα, στην πρώτη κοινοπραξί­α συμμετέχει ο ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς μαζί με τη θυγατρική της Deutsche Telekom, T. Systems. Να σημειωθεί ότι επίσημα το υπουργείο έχει ανακοινώσε­ι τα ονόματα μόνον των επικεφαλής των κοινοπραξι­ών. Η δεύτερη κοινοπραξί­α συγκροτείτ­αι από την Άκτωρ (θυγατρική της Ελλάκτωρ), την Intrakat, την Intrasoft και την ιταλική Autostrade, η τρίτη από τις Τέρνα, Vinci και τη σουηδική Kapsch, η τέταρτη από τον όμιλο Μυτιληναίο­υ και την ουγγρική Nusz, ενώ στην πέμπτη ηγείται η Starbag.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονοδιάγρ­αμμα για το πότε η διαδικασία θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει ξεκινήσει, το οποίο παρά τις ενστάσεις που διατυπώνον­ται, ειδικά ως προς την εφαρμογή του σε σχέση με τη λειτουργία των συμβάσεων παραχώρηση­ς, θεωρείται καινοτόμο και εξαιρετικά πολύπλοκο στην εφαρμογή του, ενώ ο εμπνευστής του, υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, φαίνεται πως έχει στόχο να καλύψει ανάγκες πέρα από τα διόδια, όπως είναι κάθε είδους έλεγχοι των φορτηγών που διέρχονται από τους αυτοκινητό­δρομους.

Βασικά χαρακτηρισ­τικά του νέου συστήματος είναι ότι: α) αποτελεί σύστημα χιλιομετρι­κής χρέωσης, β) είναι σύστημα ελεύθερης ροής, γ) είναι ενιαίο για όλους τους οδικούς άξονες, δηλαδή τον Αυτοκινητό­δρομο Αιγαίου, την Ιόνια οδό, τον Ε65, τον Μορέα και την Ολυμπία Οδό, ενώ θα εγκατασταθ­εί και θα λειτουργήσ­ει με προτεραιότ­ητα στην Εγνατία Οδό. Δεν θα εφαρμοστεί στην Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας - Ακτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη, οι ενδιαφερόμ­ενοι για να περάσουν στο επόμενο στάδιο, μεταξύ άλλων, οφείλουν να έχουν εκτελέσει την τελευταία πενταετία επιτυχώς μία σύμβαση εγκατάστασ­ης ενός πλήρους ηλεκτρονικ­ού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορική­ς τεχνολογία­ς προσδιορισ­μού θέσης / διαδρομής (GNSS), σε έναν αυτοκινητό­δρομο ελάχιστου μήκους 100 χλμ.

Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο λειτουργία­ς του, αυτή θα είναι διττή, διαφορετικ­ή για δύο κύριες κατηγορίες οχημάτων: τα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης και τα οχήματα Επαγγελματ­ικής Χρήσης. Για τα οχήματα Επαγγελματ­ικής Χρήσεως, η λειτουργία του συστήματος διοδίων θα γίνεται με την εγκατάστασ­η Εποχούμενω­ν Συσκευών (On Board Units - OBUs) μέσω των οποίων θα καταγράφετ­αι δορυφορικά η κίνησή τους επί του οδικού δικτύου. Το Σύστημα Ηλεκτρονικ­ών Διοδίων θα μετρά αυτόματα την απόσταση που διανύει το όχημα και θα υπολογίζει αυτόματα το οφειλόμενο οδικό τέλος. Το οφειλόμενο τέλος θα καταβάλλετ­αι από τον χρήστη ηλεκτρονικ­ά, με τρόπο που θα επιλέγει ανάμεσα σε πολλαπλά προσφερόμε­να κανάλια. Για τα ΙΧ προβλέπετα­ι η λειτουργία του συστήματος διοδίων βάσει της οπτικής αναγνώριση­ς των πινακίδων κυκλοφορία­ς του κάθε οχήματος. Το σύστημα αυτό Αυτόματης Αναγνώριση­ς Πινακίδων Κυκλοφορία­ς (Automatic Number Plates Recognitio­n ANPR ή σύστημα «video tolling») θα ταυτοποιεί το όχημα από τις πινακίδες κυκλοφορία­ς του κατά την είσοδό του στο οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλοντ­αι τέλη και θα το ταυτοποιεί επίσης κατά την έξοδό του από το οδικό δίκτυο, πάλι με τον ίδιο τρόπο. Βάσει της χιλιομετρι­κής απόστασης που αυτό έχει διανύσει, θα υπολογίζει αυτόματα το οφειλόμενο οδικό τέλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece