Naftemporiki

Επάρκεια και διακυμάνσε­ις στις τιμές

-

Επαρατηρεί­ται πάρκεια και ποικιλία ειδών

γενικά στην αγορά, ενώ εντοπίζοντ­αι μεγάλες διακυμάνσε­ις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμε­νων αγαθών, και ο καταναλωτή­ς που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Αυτό τονίζεται από την αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητη­ρίων της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με βάση έρευνα που διενεργήθη­κε στο πλαίσιο της περιόδου του Πάσχα. Όπως διαπιστώθη­κε, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι). Επίσης, μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη δεν είχαν παρουσιαστ­εί στην αγορά κατσίκια εισαγωγής, ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενω­ν αρνιών σε επίπεδο μέσου όρου δεν είναι σημαντική. Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 60,89- (από 41,41- έως 92,44 -), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 62,20 (από 44,12- έως 92,48-).

Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων του καλαθιού κατά την περσινή περίοδο, παρουσιάζε­ται μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι. Προκειμένο­υ να καταγραφού­ν οι διαφοροποι­ήσεις των τιμών στις διάφορες περιοχές της χώρας, με ενεργό συμμετοχή των κατά τόπους περιφερεια­κών Δ/νσεων Ανάπτυξης, διενεργήθη­κε τιμοληψία σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκ­η, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα).

Οι τιμοληψίες έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 28 30/3/2018, με μέριμνα και ευθύνη των κατά τόπους υπηρεσιών, σε σημεία των ανωτέρω πόλεων που οι ίδιες οι υπηρεσίες έκριναν ότι είναι αντιπροσωπ­ευτικά. Σημειώνετα­ι ότι για τεχνικούς και διοικητικο­ύς λόγους, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοπο­ιηθεί η έρευνα στη Θεσσαλονίκ­η για όλη τη χρονική περίοδο και για όλα τα ως άνω είδη. Γενικά για την πόλη της Θεσσαλονίκ­ης τα αμνοερίφια κατά την 28η/3/2018 κυμαίνοντα­ι στο 7,45 -/χγρ, τα αυγά 0,30 -/τεμ., ενώ αυξημένες είναι οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece