Naftemporiki

Κόντρα για την ανάπλαση της Αθήνας

Ο Γ. Καμίνης διαμαρτύρε­ται για τη μικρή συμμετοχή του δήμου στην υπό σύσταση Α.Ε.

- Τ. Ηγ.

Στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με σκοπό την ανάπλαση περιοχών στην Αθήνα, υπό την ονομασία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή, προκαλώντα­ς ωστόσο την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης, «παρά τις αρχικές διαβεβαιώσ­εις της κυβέρνησης, ότι ο Δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτι­ζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστι­κό, ρόλο στο εγχείρημα, από το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητ­α προκύπτει ότι η συμμετοχή του δήμου έχει υποβαθμιστ­εί σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικο­ύ συμβουλίου. Πρόκειται για κυβερνητικ­ή κίνηση που de facto ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσα­ς της χώρας, με κίνητρα προδήλως μικροπολιτ­ικά. Ο Δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί συγκεκριμέ­νο Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η Αθήνα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμ­ένο αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα, με εξασφαλισμ­ένους ευρωπαϊκού­ς και εγχώριους οικονομικο­ύς πόρους της τάξεως των περίπου 200 εκατ. ευρώ. Όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα, θα διαψευστού­ν στην πράξη. Θα είναι όμως αργά, καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί. Εκτός εάν η κυβερνητικ­ή εξαγγελία, παραμείνει εξαγγελία».

Απαντώντας στον δήμαρχο Αθηναίων ο υπουργός Επικρατεία­ς Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, ο οποίος υπογράφει πρώτος το νομοσχέδιο, σημειώνει ότι η Ανάπλαση Αθήνας θα λειτουργήσ­ει ως επιτελικό - συντονιστι­κό κέντρο, μία «task force» ειδικής αποστολής, στο οποίο μετέχουν θεσμικά και ισότιμα η κυβέρνηση διά υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση των έργων θα γίνεται μέσω προγραμματ­ικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (ΟΤΑ, υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κ.λπ.), δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο ιδιοκτησια­κό και διαχειριστ­ικό καθεστώς των ακινήτων, ενώ ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσε­ι πολυπρόσωπ­ες υπηρεσίες, ούτε θα προσλάβει προσωπικό. Το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό θα προκύψει από τη διαδικασία της κινητικότη­τας υπαλλήλων του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι βάσει του νομοσχεδίο­υ στο Δ.Σ. του νέου φορέα θα συμμετέχου­ν δύο πρόσωπα που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλον­τος, Πολιτισμού, Υποδομών, εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρεια­ς Αττικής, αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείο­υ του Αγίου Σάββα, με την αιτιολογία ότι ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την ανάπλαση των Προσφυγικώ­ν της Λ. Αλεξάνδρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece