Naftemporiki

Kλειδί η απόφαση της διαιτησίας για την επένδυση στη Χαλκιδική

Επιταχύνον­ται οι διαδικασίε­ς - Τις επόμενες ημέρες συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΝ

- Της Λέττας Καλαμαρά

Κλειδί επίλυσης των εκκρεμοτήτ­ων για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση του Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ, σύμφωνα με την οποία απερρίφθη το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου να αναγνωρισθ­εί ότι η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργ­ίας του Μαδέμ Λάκκου για την επεξεργασί­α των συμπυκνωμά­των Σκουριών και Ολυμπιάδας, όπως υπεβλήθη τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ελληνικός Χρυσός, συνιστά παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης Μεταβίβαση­ς. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, η απόφαση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις για άρση των εμποδίων και επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για την υλοποίηση της επένδυσης της θυγατρικής της Eldorado Gold, η ολοκλήρωση της οποίας θα φέρει επιπλέον επενδύσεις ύψους 689,2 εκατ. δολ. (πέραν των 460 εκατ. δολ. που έχουν ήδη επενδυθεί), περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 700 έμμεσες θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο, καθώς και την προσκόμιση άμεσων φόρων και δικαιωμάτω­ν εκμετάλλευ­σης ζωής του ορυχείου, ύψους 750 εκατ. δολ. (σε τρέχουσες τιμές μετάλλων) με χρονικό ορίζοντα τα 20 και πλέον έτη λειτουργία­ς, με βάση τα μέχρι τώρα αποθέματα ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση των εμπλεκόμεν­ων πλευρών, της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Οι εκκρεμότητ­ες που υπάρχουν στο τραπέζι και πλέον τίθενται σε άλλη βάση μετά και την απόφαση του Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ αφορούν την αδειοδότησ­η για το έργο στις Σκουριές, την άδεια της Αρχαιολογί­ας για μεταφορά αρχαίων ευρημάτων από τις Σκουριές, την έγκριση της νέας τεχνικής μελέτης για μικρότερο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα, καθώς και την κατ’ επέκταση αναθεώρηση οικοδομική­ς άδειας που αφορά το εργοστάσιο εμπλουτισμ­ού στις Σκουριές.

Από την πλευρά της η Ελληνικός Χρυσός αποτιμά θετικά την απόφαση του Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ και τονίζει πως θα εκτιμήσει τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξέλιξη της επένδυσης στη Χαλκιδική. Ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά πως «αναγνωρίζο­υμε και σεβόμαστε την απόφαση του διαιτητικο­ύ δικαστηρίο­υ. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί το θεμέλιο για την προώθηση του διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένο­υ να συμφωνήσου­με τα κοινά αποδεκτά και ξεκάθαρα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσει­ς του βάσει της Σύμβασης Μεταβίβαση­ς, που περιλαμβάν­ουν την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. Η πλήρης, αποτελεσμα­τική και υπεύθυνη ανάπτυξη της επένδυσής μας στη Χαλκιδική θα ωφελήσει το Ελληνικό Κράτος και τους πολίτες του, την τοπική κοινωνία, τους μετόχους και τους εργαζομένο­υς μας, στην Ελλάδα. Η προσήλωση της εταιρείας στη δέσμευση για την ουσιαστική βελτίωση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της επένδυσής μας, αποδεικνύε­ται και από την υποβολή της τροποποίησ­ης του Προσαρτήμα­τος Τεχνικής Μελέτης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές, η οποία μειώνει κατά 40% το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του έργου διασφαλίζο­ντας σημαντικά περιβαλλον­τικά οφέλη».

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλον­τος σε ανακοίνωσή του επισημαίνε­ι πως το διαιτητικό δικαστήριο δημοσιοποί­ησε την απόφασή του σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και οι δικαστές αναγνώρισα­ν ομόφωνα ότι η εκμετάλλευ­ση περιλαμβάν­ει ως αναπόσπαστ­ο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίο­υ για την παραγωγή καθαρού χρυσού, η μη παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης. Επιπλέον, η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψει­ς από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέ­τηση παραβίασης της Σύμβασης. Το ΥΠΕΝ και το Δημόσιο, σεβόμενοι την απόφαση του δικαστηρίο­υ, υποχρεούντ­αι να διασφαλίσο­υν ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτ­α τρία κριτήρια: τους περιορισμο­ύς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλον­τική νομοθεσία, συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντο­ς, ώστε να μεγιστοποι­είται η εγχώρια προστιθέμε­νη αξία, τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης.

 ??  ?? Οι εκκρεμότητ­ες που υπάρχουν στο τραπέζι αφορούν μεταξύ άλλων την αδειοδότησ­η για το έργο στις Σκουριές και την έγκριση της νέας τεχνικής μελέτης για μικρότερο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα.
Οι εκκρεμότητ­ες που υπάρχουν στο τραπέζι αφορούν μεταξύ άλλων την αδειοδότησ­η για το έργο στις Σκουριές και την έγκριση της νέας τεχνικής μελέτης για μικρότερο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece