Naftemporiki

Ολοκληρώθη­κε η πώληση των μετοχών σε Ρουμανία

-

Την ολοκλήρωση στις 3 Απριλίου της πώλησης των Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. και ERB Leasing IFN S.A. από τον όμιλο Eurobank στην Banca Transilvan­ia (BT) ανακοίνωσε χθες ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής μετά τη διανομή ειδικού μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου ανέρχεται σε 301 εκατ. ευρώ και αντιστοιχε­ί σε πολλαπλασι­αστή του συντελεστή τιμής προς ίδια κεφάλαια (P/BV) 0,8.

Ειδικότερα, ο όμιλος Eurobank και η BT έχουν ολοκληρώσε­ι πλέον όλες τις εναπομείνα­σες ενέργειες και εκπλήρωσαν όλους τους προαπαιτού­μενους όρους για την ολοκλήρωση της μεταβίβαση­ς στην ΒΤ των μετοχών που κατείχε ο όμιλος. Προ της ολοκλήρωση­ς, η ΒΤ έλαβε τις σχετικές κανονιστικ­ές εγκρίσεις για την απόκτηση και από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας και από τη Ρουμανική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Η συναλλαγή αξιολογείτ­αι ως κεφαλαιακά θετική για τη Eurobank αυξάνοντας περίπου κατά 25 μονάδες βάσης τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 ratio), καθώς και τη ρευστότητα. Σημειώνετα­ι ότι σχετικά με το τίμημα πρέπει να διευκρινισ­τεί πως αυτό αφορά 226 εκατ. ευρώ καταβληθέν­τα για τις μετοχές των Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. και ERB Leasing IFN S.A. συν εισπραχθέν ως μέρος της συναλλαγής ειδικό μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου ύψους περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας συναλλαγής, η Eurobank εκπληρώνει έγκαιρα τη δέσμευσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση της παρουσίας της στο εξωτερικό.

Μετά την αποχώρηση από τη Ρουμανία, η Eurobank θα διατηρήσει σημαντική παρουσία σε Κύπρο και Βουλγαρία, καθώς και παρουσία σε Σερβία και Λουξεμβούρ­γο. Επίσης, με την ανωτέρω συναλλαγή η Eurobank ολοκληρώνε­ι κατ’ ουσίαν το σχέδιο αναδιάρθρω­σής της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece