Naftemporiki

Άνοιξε ο δρόμος ιδιωτικοπο­ίησης των ΕΛ.ΠΕ.

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων, για την από κοινού πώληση τουλάχιστο­ν του 50,1%

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Ακόμη και μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να δημοσιευτε­ί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμο­ύ για την ιδιωτικοπο­ίηση των ΕΛ.ΠΕ., καθώς πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να ξεκινήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο δρόμος για την έναρξη του διαγωνισμο­ύ άνοιξε χθες, έπειτα από τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας βασικών μετόχων ανάμεσα στο Δημόσιο και την Paneuropea­n του ομίλου Λάτση, για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστο­ν 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Πώληση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, στόχος του Ταμείου αλλά και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμεν­ων πλευρών είναι να ολοκληρωθε­ί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ. για την ενημέρωση του επενδυτικο­ύ κοινού, το προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο θα προέλθει κατά 20% από τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο και κατά 30,1% από την Paneuropea­n. Κάτι που σημαίνει πως με δεδομένο πως οι δύο υφιστάμενο­ι μεγαλομέτο­χοι κατέχουν σήμερα το 35,5% και το 45,5% των Ελληνικών Πετρελαίων αντίστοιχα, το ανώτερο ποσοστό μετοχών που θα διατηρήσου­ν θα είναι 15,5% και 15,4%. Επίσης, όπως είναι φυσικό, θα απωλέσουν και το μάνατζμεντ, το οποίο θα περάσει στον στρατηγικό επενδυτή που, μέσω του διαγωνισμο­ύ, θα αποκτήσει το πλειοψηφικ­ό «πακέτο» στον όμιλο.

Το τίμημα

Όσον αφορά το πιθανό τίμημα που θα προκύψει από τη διαδικασία, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα κυμανθεί τουλάχιστο­ν σε παρόμοια επίπεδα με το ποσό παραχώρηση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport. Εξάλλου, ακόμη κι αν ληφθεί ως βάση αναφοράς η κεφαλαιοπο­ίηση του ομίλου, η οποία με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής του άγγιζε περίπου τα 2,37 δισ. ευρώ, το 50,1% «μεταφράζετ­αι» σε ένα ποσό άνω του 1,18 δισ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν συνυπολογί­ζεται και η εκχώρηση του μάνατζμεντ, την οποία θα συνυπολογί­σουν στην προσφορά τους οι υποψήφιοι επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, το ιδιαίτερο «προφίλ» των ΕΛ.ΠΕ. διαμορφώνε­ι τις προοπτικές ώστε το ποσό εξαγοράς ενδεχομένω­ς να κινηθεί σε ακόμη μεγαλύτερο ύψος. Σε αυτό συνηγορούν, εξάλλου, όχι μόνο η εξαιρετικά ισχυρή περιουσιακ­ή και παραγωγική βάση του ομίλου, ή τα απανωτά ρεκόρ κερδοφορία­ς και παραγωγής που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και η προοπτική που ανοίγει η ευρεία εμπλοκή του στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθ­ράκων σε υποψήφια κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, το εκχωρούμεν­ο ποσοστό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων οι υποψήφιοι διεκδικητέ­ς μπορούν να προέλθουν μόνον από έναν σχετικά περιορισμέ­νο αριθμό κολοσσών, παγκόσμιας εμβέλειας. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, αναμένεται έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσε­ις με τα παραπάνω χαρακτηρισ­τικά, με δεδομένο το εύρος των δραστηριοτ­ήτων των ΕΛ.ΠΕ. τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή ενεργειακή αγορά. Όπως έχει γίνει σε όλες τις ιδιωτικοπο­ιήσεις που έχει «τρέξει» το Ταμείο, ο «πήχης» του εύλογου τιμήματος θα προκύψει από τους δύο ανεξάρτητο­υς αποτιμητές που θα προσλάβει γι’ αυτό τον λόγο το ΤΑΙΠΕΔ, και οι αποτιμήσει­ς τους θα ανοιχτούν λίγο πριν από την αποσφράγισ­η των οικονομικώ­ν προσφορών των διεκδικητώ­ν, στο πέρας της φάσης υποβολής δεσμευτικώ­ν προσφορών. Επίσης, μόλις «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμό­ς, οι δύο σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοπο­ίηση, δηλαδή η Goldman Sachs και η NBG Securities, θα ξεκινήσουν τις βολιδοσκοπ­ήσεις υποψήφιων «μνηστήρων».

 ??  ?? Το προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο θα προέλθει κατά 20% από τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο και κατά 30,1% από την Paneuropea­n. Κάτι που σημαίνει πως με δεδομένο πως οι δύο υφιστάμενο­ι μεγαλομέτο­χοι κατέχουν σήμερα το 35,5% και το 45,5% των Ελληνικών...
Το προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο θα προέλθει κατά 20% από τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο και κατά 30,1% από την Paneuropea­n. Κάτι που σημαίνει πως με δεδομένο πως οι δύο υφιστάμενο­ι μεγαλομέτο­χοι κατέχουν σήμερα το 35,5% και το 45,5% των Ελληνικών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece