Naftemporiki

Έντονη νευρικότητ­α στη Wall Street

Αρνητικά πρόσημα σε Ευρώπη και Ασία με εξαίρεση Λονδίνο και Τόκιο

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηανάμεσα κλιμάκωση της διαμάχης

σε ΗΠΑ και Κίνα, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε εμπορικό πόλεμο, επισκίασε το κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορ­ές.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες νέους δασμούς σε 106 αμερικανικ­ά προϊόντα, όπως στη σόγια, στο βοδινό κρέας, στα αεροσκάφη και τα αυτοκίνητα, ύψους 50 δισ. δολαρίων. Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε νέο κύμα ανησυχίας και προβληματι­σμού στους επενδυτές και μοιραία κινήθηκαν στη λογική της ρευστοποίη­σης, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηματιστη­ρίων να κλείσουν με απώλειες.

Στη Wall Street επικράτησε έντονη νευρικότητ­α, με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καταγράφου­ν πορεία «ασανσέρ», με τις διακυμάνσε­ις τους συνεχείς από τις απώλειες στα κέρδη.

Ο βιομηχανικ­ός δείκτης Dow Jones παρουσίασε αρνητική εικόνα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς πριν αλλάξει πλεύση και περάσει σε θετικό πρόσημο. Στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης τελικά επικράτησε αισιοδοξία, παρότι οι αμερικανικ­ές εταιρείες θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα από τους κινεζικούς δασμούς.

Στην Ευρώπη, μόνο στο Λονδίνο δεν φάνηκε να συμμερίζον­ται οι επενδυτές το γενικότερο κλίμα, αφού ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε, έστω και οριακά, κατά 0,05%, βοηθούμενο­ς από τα κέρδη του κλάδου των τηλεπικοιν­ωνιών, του καπνού, αλλά και τις μετοχές των εταιρειών ποτών. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρούσε 0,47%, με τον τεχνολογικ­ό κλάδο να καταγράφει συνολικά απώλειες 1,6% και τον χρηματοπισ­τωτικό και τον βιομηχανικ­ό κλάδο να ακολουθούν.

Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX αποδυναμώθ­ηκε κατά 0,37%, καθώς τα «βαριά χαρτιά» της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και της ενέργειας έκλεισαν με απώλειες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,2%, με τον βιομηχανικ­ό κλάδο και αυτόν της τεχνολογία­ς να είναι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχωρούσε κατά 0,3%.

Στην Ασία, οι επενδυτές στο Τόκιο έδειξαν αισιοδοξία, με αποτέλεσμα ο δείκτης Nikkei να κλείσει ενισχυμένο­ς κατά 0,13%. Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai υποχώρησε 0,18%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωνε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,19%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI υποχωρούσε κατά 1,41%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece