Naftemporiki

Στροφή σε γιεν και φράγκο

Πιέσεις στο δολάριο και μικρό προβάδισμα του ευρώ και της στερλίνας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηκλιμάκωση της έντασης στις σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις, μετά τα αντίποινα του Πεκίνου και την επιβολή δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά, δοκίμασαν για μία ακόμη φορά τα νεύρα των επενδυτών στις διεθνείς αγορές, στρέφοντας την προσοχή τους σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο, πιέζοντας προς τα κάτω το δολάριο.

Το δολάριο υποχωρούσε οριακά έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, με την ισοτιμία του γύρω από τα 106,54 γιεν. Από τις αρχές του έτους, όμως, καταγράφει απώλειες 6% έναντι του γιεν και 1,6% έναντι του ελβετικού φράγκου.

Η είδηση για την απάντηση της Κίνας και την επιβολή δασμών κυριάρχησε στις αγορές, επισκιάζον­τας τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, με τη δημιουργία 241.000 νέων θέσεων εργασίας τον προηγούμεν­ο μήνα.

Μικρό προβάδισμα για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να κινείται κάτω από το 1,23 έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές δεν φάνηκε να επηρεάζοντ­αι από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που τον Μάρτιο σημείωσε άνοδο 1,4%, από το 1,1% του Φεβρουαρίο­υ.

Οριακά κέρδη και για τη στερλίνα, που κινήθηκε πάνω από το 1,40 έναντι του δολαρίου και παρά τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για την κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα στη Βρετανία, υποχωρώντα­ς τον προηγούμεν­ο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της ψήφου υπέρ του Brexit.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων, ο εμπορικός πόλεμος είχε ως θύμα το γιουάν, που υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση έναντι του δολαρίου από τα μέσα Φεβρουαρίο­υ, υποχωρώντα­ς 0,6%, στα 6,3094 γιουάν έναντι του δολαρίου.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το ρωσικό ρούβλι, με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τις ανησυχίες των επενδυτών εξαιτίας του διπλωματικ­ού επεισοδίου μετά τη δηλητηρίασ­η του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ να συμπαρασύρ­ουν το ρωσικό νόμισμα. Το ρούβλι υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά στα 57,88 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Μαρτίου, καταφέρνον­τας όμως στη συνέχεια να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικώ­ν άρχισε από τον Φεβρουάριο του 2017 να αγοράζει ξένο νόμισμα για τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει 25% τις αγορές δολαρίων και άλλων νομισμάτων τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου. Οι τοποθετήσε­ις του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στο ρούβλι, πιέζοντάς το προς τα 59,6 έναντι του δολαρίου στο δεύτερο τρίμηνο, εκτιμούν αναλυτές της Rosbank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece