Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Ξεχώρισαν οι ιταλικοί τίτλοι, που έδωσαν τον ρυθμό

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαντεπίθεσ­η του Πεκίνου στον σινο-αμερικανικ­ό εμπορικό πόλεμο με την ανακοίνωση πρόσθετων δασμών 25% σε 106 αμερικανικ­ά αγαθά, αλλά και τα στοιχεία για ήπιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ευνόησαν την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη στροφή των επενδυτών στο καταφύγιο του κρατικού χρέους να οδηγεί σε μείωση του κόστους δανεισμού. Η κίνηση της Κίνας, ανακοινώνο­ντας τους δασμούς λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στα σχέδια για δασμούς σε κινεζικά και τεχνολογικ­ά προϊόντα, συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων, προκάλεσε κραδασμούς στις διεθνείς αγορές μετοχών, στρέφοντας τους επενδυτές προς την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισαν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης, αγγίζοντας χαμηλά τρεισήμισι μηνών, στο 1,74%. Το περιθώριο έναντι της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς περιορίσθη­κε σε χαμηλά διμήνου, στις 124 μονάδες βάσης.

Η κίνηση των ιταλικών ομολόγων ευνόησε και το ελληνικό χρέος, με αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,08%, με το spread στις 383 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε στο 1,26% και του ομολόγου λήξης το 2025 στο 3,69%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 18 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας υποχώρησε κάτω από το 0,50%, πλησιάζοντ­ας τα χαμηλά δυόμισι μηνών που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα. To Βερολίνο άντλησε χθες 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων πενταετούς διάρκειας.

Πέραν των ανησυχιών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης επηρεάστηκ­αν και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή στη Ζώνη του Ευρώ σημείωσαν άνοδο 1,4% τον Μάρτιο από 1,1% του Φεβρουαρίο­υ. Η ανάκαμψη του πληθωρισμο­ύ επιβεβαιών­ει την άποψη των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει με προσεκτικά και σταδιακά βήματα στην ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς δεν έχει ακόμη πετύχει το στόχο για πληθωρισμό 2%.

«Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι η έλλειψη πληθωρισμο­ύ, παρά την πολύ καλή ανάπτυξη, αποτελεί ένδειξη ότι θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να δει τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται προς τον στόχο πριν από τη λήξη του QE», επισημαίνε­ι ο Κιάραν Ο’ Χέιγκαν, στρατηγικό­ς αναλυτής στη «Societe Generale». «Οι ανησυχίες περί εμπορικού πολέμου προσφέρουν στήριγμα τις τιμές των ομολόγων, πιέζοντας προς τα κάτω τις αποδόσεις, καθώς η αντιπαράθε­ση μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών επισκιάζει τις προοπτικές του πληθωρισμο­ύ και της παγκόσμιας οικονομίας», συμπληρώνε­ι ο κ. Ο’ Χέιγκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece