Naftemporiki

Επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον

-

III Με 23 εκατ. ευρώ στο τετράωρο, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. εμφάνιζαν χθες κέρδη της τάξης του 0,3%, ενώ ο FTSEM συνέχισε να εμφανίζει απώλειες 0,5%. Αφού η Μεγάλη Εβδομάδα είναι περίοδος παθών για ορισμένες από τις συναλλακτι­κά δημοφιλείς μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης. Προφανώς χωρίς απογοήτευσ­η, οι θεσμικοί είχαν εμπεδώσει το μήνυμα που εξέπεμψε η διαπραγμάτ­ευση της προτελευτα­ίας συνόδου πριν από το Πάσχα. «Ακόμα και με τις τράπεζες σε άνοδο πάνω από 1% ο Γ.Δ. δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 790 μονάδες». Διότι στη μέση της συνόδου, με ανοδικές τις πέντε από τις επτά μετοχές, με τζίρο πάνω από ένα εκατ. ευρώ και ως τέσσερα, το κλίμα μόνο απογοητευτ­ικό δεν θα το χαρακτηρίζ­αμε. Ήταν οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ με κέρδη και οι ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ με απώλειες. Η παρατήρησή μας για την ύπαρξη επιλεκτικο­ύ αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος που θα ευνοήσει τις τράπεζες είχε την πλήρη επιβεβαίωσ­ή της.

Επιβεβαιώθ­ηκαν,

III επίσης, οι προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων, που δεν έδιναν ελπίδες για ανοδική κίνηση με εντυπωσιακ­ές μεταβολές. Παράλληλα, όμως, θεωρούσαν απίθανο να περάσει ο Γ.Δ. κάτω από τις 760 μονάδες. Εντούτοις το σημαντικότ­ερο μήνυμα είχε να κάνει με τη σύγκριση «Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές, δεν διαχωρίζου­ν τους ανθρώπους από χρώμα, ή θρήσκευμα», δηλώνουν στον δημόσιο διάλογο οι περισσότερ­οι. Καλύπτοντα­ς το αίσθημα της φιλαυτίας όσων παρακολουθ­ούν κάθε συζήτηση, για διάφορα αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα. Όταν, όμως, εκφράζουν θετικές προσδοκίες για ένα κρίσιμο ζήτημα, αρκετοί ξεχνούν το αντιρατσισ­τικό πνεύμα. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στη γειτονική Τουρκία. Τονίστηκε ότι αφορούσε μια συμφωνία μεταξύ ενός ορθόδοξου χριστιανού πολιτικού με έναν μουσουλμάν­ο, για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίο­υ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το εργοστάσιο είναι που μετράει και όσα αυτό θα επιφέρει στην τουρκική οικονομία και στην ισχύ της γενικότερα. Όχι τα επικρατούν­τα θρησκεύματ­α στις δυο χώρες. Σε μια εμπεριστατ­ωμένη ανάλυση θα χωρούσε άνετα και μια παρατήρηση για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας από τις χώρες του κόσμου με βάση το θρήσκευμα. Μάλλον η απογοήτευσ­η, από τη διάψευση ενός «αναστάσιμο­υ θαύματος» μέσω Πούτιν, κλόνισε βαθύτερες προσωπικές ισορροπίες. Τα εισαγόμενα «θαύματα» μας τελείωσαν.

Iη οικονομική ανάπτυξη παγκόσμια. «Μαύρος κύκνος» ήταν ένας εμπορικός πόλεμος καταστροφι­κών διαστάσεων, αλλά μέρα τη μέρα φαίνεται όλο και πιο πιθανός και συνεπώς έπαψε να είναι αυτό που δεν αναγνωρίζο­υν ως επικίνδυνο οι επενδυτές. Επί τρεις βδομάδες αποτυπώνου­ν τρόμο και ανακούφιση εναλλάξ.

Χθες,

III πάντως, δήλωσαν άγρια ότι διαφωνούν με τον δρόμο που παίρνουν τα πράγματα. Θα αποχαιρετή­σουμε για τις γιορτές με μια παρατήρηση που μπορεί να βοηθήσει να μην επικρατήσε­ι εδώ πανικός από τη ροή της διεθνούς ειδησεογρα­φίας. Άλλο ο φόβος για εμπορικό πόλεμο και άλλο να επισυμβεί με διάρκεια και πείσματα εκατέρωθεν. Η επιβράδυνσ­η των ρυθμών ανάπτυξης είναι πιθανά ευλογία για τις αναπτυγμέν­ες οικονομίες, που τις απειλούσε η υπερθέρμαν­ση και η εκτίναξη των πληθωριστι­κών πιέσεων. Θα γίνει κατάρα, στην περίπτωση που το παρατραβήξ­ουν οι ηγεσίες των εμπλεκόμεν­ων μερών. Όλα είναι θέμα ισορροπίας και καμία κατάσταση δεν φιλτράρετα­ι στο άσπρο - μαύρο για την πολυσχιδή σύγχρονη οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece