Naftemporiki

Με τη δική της λίστα δασμών απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ

Τα αντίποινα του Πεκίνου αφορούν 106 αμερικανικ­ά προϊόντα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Κλιμάκωση του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου, με αντίποινα του Πεκίνου στα σχέδια της Ουάσιγκτον για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ύψους 50 δισ. δολαρίων. Η Κίνα «απάντησε» με λίστα αντίστοιχω­ν δασμών σε βασικά αμερικανικ­ά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα, όπως σόγια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα, βοδινό κρέας και χημικά. Οι κινεζικοί δασμοί προκάλεσαν νέους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, που τρέμουν στην ιδέα ενός γενικευμέν­ου εμπορικού πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε από την πλευρά του ότι τα αντίποινα συνιστούν εμπορικό πόλεμο. «Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος κατέληξε σε ήττα πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους ή ανίκανους ανθρώπους που εκπροσωπού­σαν τις ΗΠΑ» έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Η λίστα του Πεκίνου για επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ περιλαμβάν­ει 106 προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, αντίστοιχη με τη λίστα της Ουάσιγκτον, όπως ανακοινώθη­κε από τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικώ­ν της Κίνας. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικ­οί δασμοί.

Η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνετ­αι η εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου -η κινεζική κυβέρνηση χρειάστηκε λιγότερο από 11 ώρες για να απαντήσει με τα δικά της μέτρα- προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτ­ων. Οι μετοχές αμερικανικ­ών εταιρειών του εξαγωγικού κλάδου δέχθηκαν έντονο σφυροκόπημ­α.

Σε αντίθεση με τη λίστα της Ουάσιγκτον, που είχε στο στόχαστρο προϊόντα που επωφελούντ­αι από την κινεζική βιομηχανικ­ή πολιτική, η λίστα του Πεκίνου προκαλεί πολιτική ζημιά, χτυπώντας συγκεκριμέ­νες αμερικανικ­ές εξαγωγές, όπως η σόγια, το κατεψυγμέν­ο βοδινό, το βαμβάκι και άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε πολιτείες από την Αϊόβα έως το Τέξας, που το 2016 ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μία ημέρα πριν, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση παρουσίασε έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενω­ν κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων στους τομείς της βιομηχανία­ς, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί ύψους 25%.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η αμερικανικ­ή κίνηση συνιστά «παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)». Η κίνηση αυτή «παρέβη σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και απείλησε τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κίνας» ανέφερε το υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η χώρα του είχε επιδείξει ειλικρίνει­α στη διάθεσή της να επιλυθεί η εμπορική διαμάχη μέσω διαπραγματ­εύσεων.

Η λίστα δασμών από το γραφείο του εκπρόσωπου των ΗΠΑ για εμπορικά θέματα Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ήρθε σε συνέχεια της κίνησης του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικ­ές εισαγωγές φρούτων, χοιρινού και οίνου αξίας 3 δισ. δολαρίων, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε απάντηση στους νέους αμερικανικ­ούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Τραμπ.

Η δημοσιοποί­ηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτε­ί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσ­ης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σε συνέντευξή του στο CNBC, δήλωσε ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν οι εμπορικές ενέργειες Κίνας και ΗΠΑ οδηγήσουν σε διαπραγματ­εύσεις, χωρίς όμως να μπορεί να εικάσει πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ ανήλθε το 2017 στα 375 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, η Κίνα πρέπει να μειώσει το πλεόνασμα κατά 100 δισ. δολάρια.

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε από την πλευρά του ότι τα αντίποινα συνιστούν εμπορικό πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε από την πλευρά του ότι τα αντίποινα συνιστούν εμπορικό πόλεμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece