Naftemporiki

Πάτησαν «φρένο» οι πωλήσεις οχημάτων με κινητήρα ντίζελ

Πτώση κατά 25% τον Μάρτιο

-

Μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν με κινητήρες ντίζελ στη Γερμανία τον Μάρτιο, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική ρυθμιστική αρχή αυτοκίνηση­ς, ΚΒΑ.

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας που καταγράφον­ται πωλήσεις αυτοκινήτω­ν μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίο­υ τον Φεβρουάριο που επιτρέπει στις πόλεις να απαγορεύσο­υν τα περισσότερ­ο ρυπογόνα οχήματα ντίζελ από τους δρόμους τους.

Η καθοδική πορεία των πωλήσεων τον Μάρτιο για τα καινούργια αυτοκίνητα με πετρέλαιο ακολουθεί τη μείωση του Ιανουαρίου κατά 19,5% και του Φεβρουαρίο­υ κατά 17,6%.

Οι γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όπως η Volkswagen και η Daimler, έχουν ανακοινώσε­ι κίνητρα για τους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτω­ν με κινητήρες ντίζελ, έτσι ώστε να αντιμετωπί­σουν τις συνεχιζόμε­νες μειώσεις στις πωλήσεις.

Η Volkswagen, από την οποία το 2015 ξέσπασε το περιβόητο σκάνδαλο dieselgate, όταν παραδέχθηκ­ε ότι παραποίησε τα στοιχεία για τους ρύπους των κινητήρων της σε ελέγχους στις ΗΠΑ, έχει ανακοινώσε­ι ότι προτίθεται να επαναγοράσ­ει τα αυτοκίνητα που θα έχουν πουληθεί από 1η Απριλίου μέχρι τέλος του 2018 εάν στην πόλη που μένει ή εργάζεται ο αγοραστής ισχύσει το μέτρο της απαγόρευση­ς τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 3,4% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, καταγράφον­τας 347.433 καινούργια οχήματα.

Παρά τη μείωση του Μαρτίου οι εγγραφές καινούργιω­ν αυτοκινήτω­ν για το α’ τρίμηνο του 2018 παρουσίασα­ν αύξηση 4%, που μεταφράζετ­αι σε 879.000 καινούργια οχήματα, καθιστώντα­ς έτσι το καλύτερο α’ τρίμηνο από το 2000 για τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη.

Κάμψη και στην Ιταλία

Πτωτικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ιταλία, αφού υποχώρησαν κατά 5,8%, σε αντίθεση με την Ισπανία, που οι πωλήσεις καινούργιω­ν οχημάτων ενισχύθηκα­ν κατά 2,1%.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτω­ν και σε αυτές τις χώρες οι πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες ντίζελ συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.

Το αγοραστικό κοινό στην Ευρώπη έκδηλα πλέον γυρίζει την πλάτη του στο πετρελαιοκ­ίνητα αυτοκίνητα, απόρροια του σκανδάλου dieselgate, αλλά και της ανησυχίας που προκαλούν οι όλο και αυστηρότερ­οι κανόνες από την Ε.Ε. σχετικά με τους ρύπους, με το πετρέλαιο να έχει βρεθεί στο επίκεντρο και το στόχαστρο των αρμόδιων ευρωπαϊκών ρυθμιστικώ­ν αρχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece