Naftemporiki

Το 2019 στην Τουρκία οι S-400 κόντρα στη δυσαρέσκει­α των ΗΠΑ

Επισπεύδετ­αι η συμφωνία - Συνάντηση Ερντογάν, Πούτιν, Ροχανί για τη Συρία

- Του Μωυσή Λίτση

Επισπεύδετ­αι η πώληση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία, μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκει­α για την εξέλιξη αυτή. Η παράδοση των S-400 τοποθετείτ­αι πλέον για τον Ιούλιο του 2019, αντί για το α’ τρίμηνο του 2020 που προέβλεπε η υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Μεταφέραμε νωρίτερα την ημερομηνία παράδοσης στη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος των S-400 και θέσαμε ημερομηνία τον Ιούλιο του 2019», ανέφερε μέσω Twitter αργά προχθές το βράδυ ο Τούρκος υφυπουργός Άμυνας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα επισφραγίσ­τηκε με την αναβάθμιση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, με τα εγκαίνια την Τρίτη του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και την επίσπευση της παράδοσης των ρωσικών S-400.

Ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, από προχθές που έγινε γνωστή η επίσπευση της παράδοσης των S-400, εξέφρασε δυσαρέσκει­α για το γεγονός ότι η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, προμηθεύετ­αι από τη Ρωσία υψηλού επιπέδου αντιπυραυλ­ικό σύστημα. Οι ρωσικοί S-400 θεωρούνται ασύμβατοι τεχνικά με τα αμερικανικ­ά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Τουρκία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­εται και η αναβάθμιση αμερικανικ­ών F-35. Πέραν όμως των τεχνικών ζητημάτων, το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό. Οι S-400 είναι ένα αντιπυραυλ­ικό, αντιαεροπο­ρικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκ­ε τη δεκαετία του ‘90 από τη ρωσική εταιρεία Almaz-Antey Air and Space Defence Corporatio­n JSC, και είναι αναβάθμιση των σοβιετικής περιόδου S-300, πυραυλικά συστήματα που είχαν βασικό στόχο την άμυνα από ενδεχόμενο δυτικό κίνδυνο, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου. Για να μπορέσουν οι S-400 να συνδυαστού­ν με τα αμερικανικ­ά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Τουρκία, πρέπει η Άγκυρα να αποκαλύψει «μυστικά» του ΝΑΤΟ στους Ρώσους, ενδεχόμενο που φαντάζει σενάριο επιστημονι­κής... φαντασίας, αφού θα σήμαινε την οριστική ρήξη της Τουρκίας με τη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία και ριζική ανατροπή των γεωστρατηγ­ικών σχεδιασμών στην περιοχή. Επιπλέον η ρωσική εταιρεία Almaz βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο. Ο σχετικός μάλιστα ειδικός νόμος (CAATSA) προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν θα συμμορφωθο­ύν με την απόφαση των ΗΠΑ και πραγματοπο­ιήσουν συναλλαγές με την εν λόγω ρωσική εταιρεία.

Πούτιν - Ερντογάν - Ρουχανί

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκ­ε χθες και με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί. Πούτιν-Ερντογάν και Ρουχανί πραγματοπο­ίησαν τριμερή σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα με βασικό θέμα την κατάσταση στη Συρία. Ο Πούτιν είπε πως το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί στη Συρία, αλλά διατηρεί την καταστροφι­κή του δυνατότητα και μπορεί να επιτεθεί σε χώρες ανά τον κόσμο. «Είναι γεγονός ότι, παρά τη στρατιωτικ­ή του κατάσταση, η τρομοκρατι­κή αυτή οργάνωση διατηρεί μια σημαντική καταστροφι­κή δυνατότητα και μπορεί να αλλάζει πολύ γρήγορα τακτικές και να επιτεθεί σε χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Από την πλευρά του ο ηγέτης του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στήριξαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν την ανεξαρτησί­α της. Επισήμανε ακόμη ότι η Αφρίν, η οποία καταλήφθηκ­ε πρόσφατα από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πρέπει να αποδοθεί στο συριακό στρατό. «Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης της Αμερικής, στηρίζουν τρομοκρατι­κές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών αυτών... Το Ιράν πιστεύει πως δεν υπάρχει στρατιωτικ­ή λύση για τη συριακή κρίση και ότι η εξασφάλιση της ανεξαρτησί­ας της Συρίας είναι προτεραιότ­ητα για την Τεχεράνη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρουχανί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η ακεραιότητ­α της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση απόστασης για όλες τις τρομοκρατι­κές οργανώσεις - έμμεση αναφορά στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές.

Αποχωρεί ο Τραμπ;

Την πρόθεσή του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συρία εκδήλωσε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνλαντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμέ­νες να συνεχίσουν τις επιχειρήσε­ις τους στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμο­ύ» που πολεμά τους τζιχαντιστ­ές στο Ιράκ και τη Συρία, ανέφερε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη το διάστημα 23ης25ης Απριλίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece