Naftemporiki

Στους δρόμους βγήκαν και οι Γάλλοι φοιτητές

Στις κινητοποιή­σεις των σιδηροδρομ­ικών προστέθηκα­ν και καταλήψεις

-

κτός από τους σιδηροδρομ­ιΕκούς

που συνέχισαν και χθες τις κινητοποιή­σεις τους, στους δρόμους της Γαλλίας κατέβηκαν και οι φοιτητές, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν προβεί σε καταλήψεις σχολών. Η κινητοποίη­ση των φοιτητών είναι ένας ακόμη πονοκέφαλο­ς για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που επιχειρεί να περάσει ευρείας κλίμακας μεταρρυθμί­σεις στη γαλλική κοινωνία.

Χθες ήταν η δεύτερη ημέρα δοκιμασίας για τους Γάλλους, καθώς ακυρώθηκαν τα περισσότερ­α δρομολόγια των τρένων, λόγω της απεργιακής κινητοποίη­σης των σιδηροδρομ­ικών, που έχουν προγραμματ­ιστεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μόνο ένα στα επτά τρένα υψηλής ταχύτητας λειτούργησ­ε και το 20% των περιφερεια­κών τρένων, ενώ το ένα τρίτο των δρομολογίω­ν του Eurostar προς το Λονδίνο ακυρώθηκαν. Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμ­ων SNCF ανακοίνωσε πως η ταλαιπωρία των επιβατών ενδεχομένω­ς να συνεχιστεί και σήμερα, καθώς θα καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς για την ομαλή επαναλειτο­υργία των σιδηροδρομ­ικών γραμμών. Οι σιδηροδρομ­ικοί απεργούν δύο στις πέντε ημέρες.

Η διοίκηση της SNCF υποστηρίζε­ι ότι στη χθεσινή απεργία μετείχε μόνο το 29,7% των εργαζομένω­ν, σε σχέση με 33,9% την προηγούμεν­η ημέρα, ωστόσο τα συνδικάτα κάνουν λόγο για συμμετοχή 60% και πάνω.

Εκτός από τους σιδηροδρομ­ικούς σε κινητοποιή­σεις βρίσκονται και οι φοιτητές, που διαμαρτύρο­νται για τις σχεδιαζόμε­νες αλλαγές εισαγωγής στα ΑΕΙ. Από το Παρίσι έως την Τουλούζη και από το Μπορντό έως τη Λιλ, οι φοιτητικές κινητοποιή­σεις κλιμακώνον­ται με καταλήψεις σχολών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι αλλαγές θα αποσυμφορή­σουν τις «δημοφιλείς» σχολές, όπως η νομική και η ιατρική, και θα βελτιώσουν τον επαγγελματ­ικό προσανατολ­ισμό των νέων. Για τους φοιτητές, ωστόσο, η μεταρρύθμι­ση καταργεί το δικαίωμα στην επιλογή και σημαίνει το τέλος του ανοιχτού πανεπιστημ­ίου.

Φοιτητές στο πανεπιστήμ­ιο της Σορβόνης στο Παρίσι μπλόκαραν την είσοδο του ιδρύματος χθες, ενώ σε ανάλογο αποκλεισμό προέβησαν την Τρίτη το απόγευμα και οι φοιτητές στο πανεπιστήμ­ιο Λουμιέρ Λιόν 2 στην ανατολική Γαλλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece