Naftemporiki

Κλιμακώνει την ένταση ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός

«Βιλαέτι» αποκάλεσε την Ελλάδα ο Γιλντιρίμ - Σε υψηλούς τόνους απαντά η Αθήνα

-

Την ακραία ρητορική της στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις διατηρεί η Άγκυρα, καθώς χθες ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνέκρινε ειρωνικά την Ελλάδα με «βιλαέτι». Δηλώσεις υψηλών τόνων από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αλλά και συστάσεις για κλίμα ηρεμίας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Η τουρκική πλευρά συνέχισε χθες την πρακτική των προκλητικώ­ν δηλώσεων και μάλιστα διά χειλέων του πρωθυπουργ­ού της, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σε ομιλία του κάλεσε τους συμπατριώτ­ες του «να μην υπολογίζου­ν την Ελλάδα, γιατί είναι μια χώρα με μέγεθος “όσο ένα βιλαέτι”. Είναι λίγο πιο μικρή απ’ την Κωνσταντιν­ούπολη. Αλλά είμαστε γείτονες και όσο παραμένει ήσυχη δεν έχουμε τίποτα να πούμε», ανέφερε δηκτικά σε μια σαφή προσπάθεια συντήρησης του τεταμένου κλίματος που έχει προκαλέσει η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών στην Αδριανούπο­λη.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζει, όμως, να απαντά και η Αθήνα. Χθες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος φωτογράφισ­ε την τουρκική προκλητικό­τητα καταδικάζο­ντας από την Ικαρία όσους προχωρούν σε «προκλήσεις, απειλές και ύβρεις». «Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσ­ουν έστω και ένα χιλιοστό», τόνισε από το νησί του βορειονατο­λικού Αιγαίου όπου παρακολούθ­ησε κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακή­ς (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου. «Θέλω να σας διαβεβαιώσ­ω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αυτό που έχουμε ως φυλακτό είναι οι Ένοπλές μας Δυνάμεις» είπε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «οι Έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε». Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσ­ε, παράλληλα, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί θα επιστρέψου­ν στη χώρα. «Θα τους βγάλουμε, θα τους απελευθερώ­σουμε, θα γυρίσουν πίσω. Αποτελεί στόχο μας και καθήκον μας. Η σκέψη μας είναι κοντά τους και αυτά λέμε στους γονείς τους. Δεν πρόκειται να παρακαλέσο­υμε κανέναν, θα ζητήσουμε να εφαρμοσθεί το διεθνές δίκαιο» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, τόνισε μεν ότι βρισκόμαστ­ε σε εγρήγορση λόγω της τουρκικής προκλητικό­τητας, αλλά διαβεβαίωσ­ε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής που δεν χρειάζεται να φοβάται. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τυχόν πόλεμο στο Αιγαίο Πέλαγος, καθότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που της προσδίδουν μεγάλη αποτρεπτικ­ή ικανότητα». Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθη­κε παράλληλα των αναφορών του κ. Καμμένου κατά του Ερντογάν, ξεκαθαρίζο­ντας ότι ο «καθένας έχει το προσωπικό του ύφος».

Την ανάγκη να λαμβάνει η Τουρκία «τις απαντήσεις που της οφείλονται» όταν ξεπερνά συγκεκριμέ­να όρια υπογράμμισ­ε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος. Επισήμανε δε ότι η Άγκυρα έχει «ξεπεράσει τα όρια» στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών, στους οποίους δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες. Απέδωσε δε σε λεκτικό σχήμα την αναφορά του κ. Καμμένου στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι οι στρατιωτικ­οί σε 15 χρόνια σημειώνοντ­ας ότι ήταν «τρόπος του λέγειν».

Να διατηρήσου­με κλίμα ηρεμίας

Τις επιθέσεις της αντιπολίτε­υσης προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο επέκρινε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σημειώνοντ­ας ότι σε τέτοιες ώρες «δεν συνιστούν θέση ευθύνης». Τάχθηκε, όμως, υπέρ της διατήρησης κλίματος ηρεμίας με την Τουρκία υπογραμμίζ­οντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Η Ν.Δ. δεν τοποθετήθη­κε χθες δημοσίως για τις νέες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Πηγές, όμως, από την Πειραιώς ανέφεραν ότι «για όσα λέει καθημερινά ο κ. Καμμένος ας ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας». Υπενθυμίζε­ται, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισ­ε «ανίκανο και επικίνδυνο» τον υπουργό Άμυνας.

 ??  ?? Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μέγεθος «όσο ένα βιλαέτι». Είναι λίγο πιο μικρή απ' την Κωνσταντιν­ούπολη. Αλλά είμαστε γείτονες και όσο παραμένει ήσυχη δεν έχουμε τίποτα να πούμε», ανέφερε δηκτικά ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας
Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μέγεθος «όσο ένα βιλαέτι». Είναι λίγο πιο μικρή απ' την Κωνσταντιν­ούπολη. Αλλά είμαστε γείτονες και όσο παραμένει ήσυχη δεν έχουμε τίποτα να πούμε», ανέφερε δηκτικά ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece