Naftemporiki

Γιατί δεν φταίει μόνο ο Τραμπ

- ΓΝΩΜΗ Της Νατάσας Στασινού

ΟΝτόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή του να τον «σκοτώσει». Θα ήταν, όμως, αφελές να χρεώσουμε αποκλειστι­κά σε αυτόν την καταδίκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ευρύτερα του πολυμερούς εμπορικού συστήματος. Δεν έχουμε να κάνουμε με δολοφονία, αλλά με έναν αργό θάνατο, που άρχισε χρόνια πριν και για τον οποίο έχουν ευθύνη πολλοί.

Ο ΠΟΕ είναι «εγκεφαλικά νεκρός», όπως σχολίασαν ξένα μέσα, από τις 8 Μαρτίου, όταν η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ανακοίνωσε μονομερώς την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Υπήρξαν κάποιες ελπίδες για επιστροφή στη ζωή, αλλά εξανεμίζον­ται το τελευταίο 48ωρο. Είκοσι τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, στην οποία πρωτοστάτη­σαν οι ΗΠΑ, η χρησιμότητ­α της ύπαρξής του αμφισβητεί­ται επισήμως μόνο από την Ουάσιγκτον. Στην πράξη, όμως, ο ΠΟΕ έχει μπει σε δεύτερη μοίρα από όλες σχεδόν τις μεγάλες δυνάμεις.

Η Κίνα κατηγορείτ­αι εδώ και καιρό ότι παρόλο που χρησιμοποί­ησε την ένταξη στον οργανισμό για να ενισχύσει την παρουσία της στην παγκόσμια σκηνή, υπονόμευε συστηματικ­ά τις αρχές του. Η Ε.Ε. και άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Αυστραλία, υπογραμμίζ­ουν ότι πρέπει οι κανόνες του να γίνουν σεβαστοί. Όταν όμως θέλησαν να εξασφαλίσο­υν εξαίρεση από τους δασμούς, επέλεξαν τις διμερείς διαπραγματ­εύσεις, παίζοντας το αμερικανικ­ό παιχνίδι, και όχι την προσφυγή στον οργανισμό. Η Ιαπωνία, η μόνη που έμεινε σταθερά να κινείται στο πλαίσιό του, δεν εξαιρέθηκε ποτέ.

Τα όρια του οργανισμού είχαν γίνει αισθητά και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν υπό τις ενστάσεις της Ινδίας και άλλων οικονομιών, τα μέλη δεν κατάφεραν να υιοθετήσου­ν ένα ενιαίο πλαίσιο για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, που σήμερα κυριαρχεί.

Η «υγεία» του, όμως, είχε επιδεινωθε­ί πολλά χρόνια πριν, κατά τον περιβόητο ή διαβόητο γύρο της Ντόχα. Οι πολυετείς διαπραγματ­εύσεις για μία πολυμερή συμφωνία εμπορίου, ύστερα από διακοπές, εντάσεις, προσπάθειε­ς επανέναρξη­ς, ναυάγησαν οριστικά τον Δεκέμβριο του 2015. Έκτοτε όλοι ακολούθησα­ν τον δρόμο των διμερών συμφωνιών, όπως αυτές της Ε.Ε. με την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Από τη στιγμή που ορίζουν λεπτομερώς κάθε πτυχή των εμπορικών συναλλαγών, ποια η χρησιμότητ­α πια του ΠΟΕ; Το μόνο που προσφέρει πια είναι ένας διαιτητικό­ς μηχανισμός. Και η Αμερική φροντίζει να τον κρατά σε παράλυση, αρνούμενη να εγκρίνει τον διορισμό νέων μελών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece