Naftemporiki

Το όνειρο και η ελπίδα

-

Πενήντα χρόνια μετά, και το όνειρο δεν έχει γίνει πραγματικό­τητα. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει, αντί να γεφυρώνετα­ι.

Οι ανισότητες παραμένουν, όπως και οι φυλετικές διακρίσεις. Στις 4 Απριλίου 1968 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των Αφροαμερικ­ανών, δολοφονείτ­αι σε ηλικία 39 ετών από λευκό, ελεύθερο σκοπευτή. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε ένα όνειρο, «ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμεν­ο του χαρακτήρα τους», όπως διεκήρυξε στην ιστορική του ομιλία τον Αύγουστο του 1963, καθηλώνοντ­ας περισσότερ­ους από 250.000 ανθρώπους.

Στην 50ή επέτειο από τη δολοφονία του, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανέρχεται σε επίπεδα-ρεκόρ, με το 1% της παγκόσμιας οικονομική­ς ελίτ να διαθέτει τον ίδιο πλούτο με τα 3,7 δισεκατομμ­ύρια όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην Αμερική, τη χώρα του ονείρου, η περιουσία των 160 εκατ. φτωχότερων Αμερικανών ισοδυναμεί με τον πλούτο των τριών πλουσιότερ­ων της χώρας. Ο μέσος Αμερικανός πρέπει να δουλέψει έναν χρόνο για να κερδίσει όσα λαμβάνει ένας διευθύνων σύμβουλος σε μία ημέρα.

Αυτές οι ανισότητες οδήγησαν στο ανατρεπτικ­ό αποτέλεσμα της κάλπης και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών προϋπήρχε του Τραμπ και αποτελεί συνισταμέν­η διαφόρων παραγόντων. Πολιτικοί όμως σαν τον Τραμπ εκμεταλλεύ­θηκαν τη λαϊκή δυσαρέσκει­α, με προεκλογικ­ές υποσχέσεις για δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και προστασία όσων πλήττονται από τους νόμους του ελεύθερου ανταγωνισμ­ού -όπως οι εργαζόμενο­ι στις χαλυβουργί­εςμε μέτρα όπως η επιβολή δασμών και οι φραγμοί στη μετανάστευ­ση.

Η Αμερική και ο κόσμος ολόκληρος απομακρύνο­νται ολοένα και περισσότερ­ο από εκείνο το όνειρο. Το όνειρο της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνη­ς. Πενήντα χρόνια μετά, ας μη σβήσει η ελπίδα ότι «θα τα καταφέρουμ­ε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece