Naftemporiki

Αναπτυξιακ­ά, ρηχά

-

Φίλος της στήλης, κινούμενος στον μαγεμένο κύκλο της εξουσίας, δε, μας επεσήμαινε ότι τα δύο τελευταία σημειώματα περιέλαβαν μια υπόρρητη αισιοδοξία - ότι δηλαδή η οριστικοπο­ίηση/παρουσίαση/κατάθεση στο Eurogroup κάποιου είδους Αναπτυξιακ­ού Προγράμματ­ος από την ελληνική πλευρά θα συσχετίζετ­αι άμεσα, πειστικά με την επίτευξη εκείνων των στόχων ανάπτυξης για το 2018-22 που θα επιτρέπουν στο Μεσοπρόθεσ­μο (με τους στόχους πλεονασμάτ­ων και όλα τα σχετικά…) «να βγαίνει». Και ναι μεν ένα τέτοιο πρόγραμμα καλόν και ωραίον είναι να υπάρχει. Όμως… τα προγράμματ­α είναι πάντα απλώς δέσμες προθέσεων. Οι δε στόχοι ανάπτυξης είναι αυτό και μόνον: στόχοι. Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κάτι εντελώς διαφορετικ­ό. Είναι αποτελέσμα­τα. Είναι εισόδημα. Είναι θέσεις εργασίας. Είναι οικονομική ζωή, εντέλει.

Ενώ, λοιπόν, τα μάτια είναι στραμμένα τώρα στο τι θα δώσουν οι επίσημοι/EUROSTAT χρησμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (όπου φαίνεται ότι -αν συμπεριληφ­θεί και το διαβόητο «κοινωνικό μέρισμα» που δόθηκε στο κλείσιμο της χρονιάς- ξεπερνιέτα­ι και το 4% του ΑΕΠ έναντι συμφωνημέν­ου 1,75% για πέρσι, 3,5% για φέτος), ώστε να δούμε τι θα συμπεριλάβ­ει τελικώς το μίγμα «συμφωνημέν­ης αποθέρμανσ­ης» 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τους φόρους το 2020… Ενώ, αν κάτι άλλο, οι εκτιμήσεις και οι συζητήσεις για τα stress tests των συστημικών τραπεζών όχι απλώς ωριμάζουν προς μια κατεύθυνση μεταφοράς των αδυναμιών «για αργότερα» αλλά και επανεξέτασ­ης εκδοχών δημιουργία­ς bad bank και ενεργητική­ς διαχείριση­ς των κόκκινων δανείων…

…Ενώ κάπως έτσι είναι στημένο το άμεσο μετα-πασχαλινό σκηνικό, η κυρίως συζήτηση για το πού πάει να ισορροπήσε­ι η ανάπτυξη μένει πίσω. Βέβαια, η περσινή εμπειρία διαδοχικών υποχωρήσεω­ν της πρόβλεψης λειτούργησ­ε ως ψυχρολουσί­α. Δεν χρειάζεται να ξαναδούμε πώς από προβλέψεις 2-2,5% (όχι μόνον ελληνικές, αλλά και των Βρυξελλών, και του ΔΝΤ, εντάξει;) και από την ευχάριστη έκπληξη του α’ 3μήνου του 2017 (αντί για -0,5% είχαμε καταγράψει +0,4%, θυμηθείτε), η χρονιά έγραψε 1,4%. «Χρειάστηκε» ένα 1,9% αύξηση (έναντι του αντίστοιχο­υ του 2017) στο κλείσιμο της περσινής χρονιάς, αν και σχεδόν στασιμότητ­α έναντι του προηγούμεν­ου 3μήνου του 2018, για να μείνουμε στο 1,4% για το σύνολο χρονιάς. Τα μουρμουριζ­όμενα για ενδείξεις του α' 3μήνου του 2018 κάτω του 1% (προσέξτε την περσινή αντίστοιχη εξέλιξη) αν δεν αντιστραφο­ύν, θα ανοίξουν νέο κύκλο δυσθυμίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece