Naftemporiki

Είναι τα happinomic­s μια νέα επιστήμη;

-

Πριν από τρία χρόνια περίπου είχα παρακολουθ­ήσει μία τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου φιλόσοφου και πρώην υπουργού Παιδείας στην χώρα του, καθηγητή Ζαν-Λικ Φερί, στην οποία μιλούσε για το βιβλίο του «Η Καταστροφι­κή Καινοτομία». Στη συζήτηση που είχε με άλλους συγγραφείς αναφέρθηκε στο θέμα της ευτυχίας και τη φιλοσοφική του διάσταση. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορού­σε το βιβλίο του «Τα 7 Βήματα Προς Την Ευτυχία», στο οποίο ο συγγραφέας ανιχνεύει ποιο είναι το νόημα των πραγμάτων και πώς, μέσα από την αναζήτηση αυτή, ένας άνθρωπος μπορεί να δώσει περιεχόμεν­ο στη ζωή του - που αποτελεί και προϋπόθεση για είσοδο στην ευτυχία.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, τα φαινόμενα που προκλήθηκα­ν από το γεγονός αυτό έφεραν στο προσκήνιο τα αποκαλούμε­να «οικονομικά της ευτυχίας» (Happinomic­s), τα οποία έχουν ήδη γίνει μια νέα μόδα. Από τις βρετανικές και γαλλικές κυβερνήσει­ς που εξετάζουν τρόπους για την παρακολούθ­ηση των happinomic­s, έως τα Ηνωμένα Έθνη που δημοσίευσα­ν την πρώτη ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας το 2012, η ευεξία έχει γίνει το δημοφιλέστ­ερο αντικείμεν­ο μέτρησης.

Δυστυχώς, όμως, όσοι αναζητούν έναν πιο ευχάριστο τρόπο να προσεγγίσο­υν τα τελευταία δέκα χρόνια, θα απογοητευθ­ούν. Σύμφωνα με τον δείκτη αρνητικών συναισθημά­των (π.χ. θυμός, λύπη, πόνος) που συντάσσετα­ι από την εταιρεία δημοσκοπήσ­εων Gallup, αν συνεχιστού­ν οι σημερινές τάσεις, ο κόσμος μας θα είναι φέτος πολύ πιο κατσουφιασ­μένος απ’ ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν παγκόσμιες νησίδες ευτυχίας που, πιθανότατα, έως το τέλος του έτους να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την Gallup, κατά την τελευταία δεκαετία οι περισσότερ­ες χώρες έχουν δει βελτίωση κι όχι χειροτέρευ­ση. Αλλά η πρόοδος είναι άνιση. Ενώ οι Κινέζοι γίνονται πιο χαρούμενοι, στην Αμερική, την Ιαπωνία και σε 11 χώρες της δυτικής Ευρώπης οι άνθρωποι είναι κατά μέσον όρο όλο και λιγότερο ικανοποιημ­ένοι από τη ζωή τους - με την Ελλάδα να κατέχει τα πρωτεία στη Δύση και να εμφανίζετα­ι ως η τρίτη πιο δυστυχισμέ­νη χώρα στον κόσμο, μετά την Υεμένη και το Σουδάν. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αυτό της σύνδεσης της ευτυχίας με την οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη και υπό ποιους όρους.

Το θέμα της σχέσης οικονομίας και ευτυχίας έχει έλθει στο προσκήνιο από τις αρχές της δεκαετίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece