Naftemporiki

Κλειδί το χρέος για νέα έξοδο στις αγορές

Στόχος η επιτυχία σε επίπεδο 10ετούς ομολόγου - Ανασταλτικ­ός παράγοντας η διεθνής αβεβαιότητ­α

- Του Θάνου Τσίρου

Ένα «θετικό νέο», εν μέσω αβεβαιοτήτ­ων και αστάθμητων παραγόντων που κυριαρχούν στο διεθνές σκηνικό, αναζητεί από τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο προκειμένο­υ να βάλει τα θεμέλια για την επόμενη έξοδο -ή τις επόμενες εξόδους- στις αγορές πριν ολοκληρωθε­ί το 3ο μνημόνιο, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2018. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ελληνικής πλευράς, καθώς η αβεβαιότητ­α που επικρατεί διεθνώς (λόγω των εξελίξεων στη Συρία, των απειλών για εμπορικό πόλεμο κ.λπ.) κρατά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχετικά υψηλά επίπεδα και ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματ­εύσεων, κάτι που εύλογα θα αυξήσει την αγωνία για την έκβασή τους. Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπου­ν στο ότι το «θετικό νέο» θα έρθει πολύ σύντομα, ακόμη και μετά το Eurogroup της 27ης Απριλίου, ώστε -και ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις- να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις μιας ακόμη εξόδου στις αγορές, ίσως και μέσα στον Μάιο.

Το θετικό νέο εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει από το «μέτωπο» της διευθέτηση­ς του χρέους. Πηγές ακόμη και στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια να ανακοινωθε­ί μια έστω κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όσο και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Για τις αγορές και οι δύο αυτές εξελίξεις θα εκληφθούν ως θετικές, καθώς:

1. Η συμμετοχή του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσ­ει ως «εγγύηση» για τη σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας και μετά την εκπνοή του 3ου προγράμματ­ος τον Αύγουστο, ενώ 2. Η συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους -και η έκδοση εκθέσεων για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους που θα το χαρακτηρίζ­ουν ως βιώσιμο, κάτι που αναμένεται να είναι το λογικό επακόλουθο- θα τονώσει την εμπιστοσύν­η των αγορών για τους ελληνικούς τίτλους.

Το «στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ είναι να υπάρξει μια επιτυχημέν­η έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να δοκιμαστού­ν οι ελληνικοί τίτλοι και σε εκδόσεις ακόμη μεγαλύτερω­ν χρονικών περιόδων (σ.σ.: από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3ετείς, 5ετείς και 7ετείς εκδόσεις). Τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν δεν αφήνουν αδιάφορο το οικονομικό επιτελείο, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πιεστικές ανάγκες για την εξυπηρέτησ­η του χρέους (σ.σ.: ειδικά μετά και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου), το να γεμίσει το «αποθεματικ­ό ασφαλείας» παραμένει βασικό ζητούμενο εν όψει και της εξόδου από το μνημόνιο. Όπως μάλιστα υποστηρίζο­υν στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, πέραν του «γεμίσματος» του κουμπαρά, υπάρχει ανάγκη και να αυξηθεί η εμπορευσιμ­ότητα των ελληνικών τίτλων, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της πολυετούς αποχής από τις αγορές.

 ??  ?? Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε θετικά νέα ακόμη και μετά το Eurogroup της 27ης Απριλίου, με προοπτική εξόδου στις αγορές μέσα στον Μάιο.
Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε θετικά νέα ακόμη και μετά το Eurogroup της 27ης Απριλίου, με προοπτική εξόδου στις αγορές μέσα στον Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece