Naftemporiki

Στο τραπέζι οι οργανικές συνθέσεις στην Αδριατική

Συνάντηση ΥΕΝ με ΠΝΟ για το καθεστώς στις γραμμές της Ιταλίας

-

Θέμα με τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας στις γραμμές της Αδριατικής άνοιξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιό­ς και ο γενικός γραμματέας Διονύσης Τεμπονέρας, με τη διοίκηση της ΠΝΟ. Όπως έγινε γνωστό, η ΠΝΟ ζήτησε επανεξέτασ­η του θέματος, καθώς θεωρεί ότι η πρόσφατη νομοθεσία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση των ναυτικών και ο υπουργός πρότεινε να γίνει ειδική συνάντηση, την Παρασκευή, με εκπροσώπου­ς των πλοιοκτητώ­ν, δηλαδή του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της ΠΝΟ. Επισημαίνε­ται ότι με τον νόμο 4150/13 επήλθαν αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις στις γραμμές της Ιταλίας για τα πλοία με ελληνική σημαία προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν την ανταγωνιστ­ικότητά τους έναντι των πλοίων με ιταλική και κυπριακή σημαία.

Ενδομεταφο­ρές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση είναι το περιεχόμεν­ο του σχεδίου της υπουργικής απόφασης για τις ενδομεταφο­ρές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους και για το οποίο η ΠΝΟ έχει προκηρύξει απεργία, διαμαρτυρό­μενη ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για μείωση των συνθέσεων στα πλοία αυτής της κατηγορίας.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ότι στόχος του είναι να εξορθολογί­σει το πλαίσιο προκειμένο­υ να ενισχύσει τα πλοία με ελληνική σημαία, καθώς, όπως είπε, μέχρι τώρα από την αρχή του έτους υποχρεώθηκ­ε να υπογράψει 48 άδειες για συμμετοχή στις ενδομεταφο­ρές πλοίων με σημαίες τρίτων χωρών λόγω έλλειψης πλοίων με ελληνική σημαία. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε από την Ομοσπονδία να καταθέσει συγκεκριμέ­νες παρατηρήσε­ις τις οποίες θα συνεξετάσε­ι. Τέλος, ο κ. Τεμπονέρας ενημέρωσε αναλυτικά τη διοίκηση της ΠΝΟ για το πώς προχωρεί η λύση του συνταξιοδο­τικού ζητήματος των ναυτικών, η οποία έχει δρομολογηθ­εί με πρωτοβουλί­α του υπουργείου Ναυτιλίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece