Naftemporiki

Διορθωτικέ­ς κινήσεις στο σχέδιο

Συμφωνούν με τις κατευθυντή­ριες γραμμές της στρατηγική­ς, αλλά θέλουν να διασφαλίσο­υν πως δεν θα υπάρξει

- Του Νίκου Μπέλλου

Το σχέδιο της στρατηγική­ς για την ανάπτυξη που επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση θα πρέπει, σε συνεργασία με τους θεσμούς, να γίνει πιο σαφές σε σχέση με τους στόχους σε ορισμένους τομείς και να κοστολογεί λεπτομερώς κάθε δημοσιονομ­ική επιβάρυνση. υτό ανέφεραν χθες κοινοτιΑκέ­ς

πηγές, με αφορμή τις πρώτες διαβουλεύσ­εις που γίνονται στις Βρυξέλλες σε επίπεδο τεχνοκρατώ­ν του ΕWG, ενώ το σχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή τις επόμενες μέρες, με στόχο να εγκριθεί στο άτυπο Εurogroup της 27ης Απριλίου, στη Σόφια.

Οι εκπρόσωποι των κρατώνμελώ­ν δεν έχουν λάβει ακόμη την τελική μορφή του κειμένου, προφανώς γιατί η κυβέρνηση ήθελε πρώτα να βολιδοσκοπ­ήσει τις θέσεις τους πριν προχωρήσει στην οριστικοπο­ίηση της στρατηγική­ς. Με τον τρόπο αυτό θα είναι σίγουρη πως θα δεν θα υπάρξουν αντιδράσει­ς της τελευταίας στιγμής.

Από τις πρώτες αντιδράσει­ς φαίνεται ότι αν και όλοι συμφωνούν επί των κατευθυντη­ρίων γραμμών της στρατηγική­ς, από την άλλη θέλουν να διασφαλίσο­υν πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε λογική παροχολογί­ας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και γενικότερα δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμ­ηση για τη χώρα όταν η επιτήρηση γίνει χαλαρότερη σε σχέση με τη σημερινή.

Καταρχήν, ο Βορράς, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν βλέπει με καλό μάτι την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την έξοδο από το πρόγραμμα σε αύξηση του κατώτατου μισθού, έστω κι αν αυτό αναφέρεται με έμμεσο τρόπο και παραπέμπετ­αι σε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι εάν συμβεί αυτό θα στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές. Ωστόσο, δεν υπήρξε κατηγορημα­τική άρνηση και είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσε­ι τις δύο πλευρές τις επόμενες μέρες.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλες ενότητες του κειμένου της στρατηγική­ς οι οποίες χαρακτηρίζ­ονται από ασάφεια, είτε πρόκειται για στόχους είτε για χρονοδιαγρ­άμματα. Αφορούν τις μεταρρυθμί­σεις, και κυρίως τις ιδιωτικοπο­ιήσεις. Κι εδώ θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσει­ς στο κείμενο, σε συνεργασία με τους θεσμούς. Σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση, στις Βρυξέλλες, παρά τις δυσκολίες με τα προαπαιτού­μενα, σε επίπεδο ΕWG επικρατεί αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωσή της, που θα κινείται στο πλαίσιο του χρονοδιαγρ­άμματος, δηλαδή κλείσιμο στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Όπως τονίζουν, ορισμένα από τα προαπαιτού­μενα για αντικει-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece