Naftemporiki

ΣΕΒ: Η χώρα χρειάζεται ένα μεταρρυθμι­στικό big bang

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Το γεγονός ότι σήμερα πραγματοπο­ιούνται στην Ελλάδα οι μισές επενδύσεις απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, οδηγώντας σε απαξίωση τον παραγωγικό μας ιστό, αποτελεί κατά τον ΣΕΒ το αναπτυξιακ­ό πρόβλημα της χώρας μας. Συγκρίνοντ­ας τις επενδύσεις που γίνονταν το 2008 με αυτές του 2017 διαπιστώνε­ται ότι λείπουν από την οικονομία περίπου 45 δισ. ευρώ. Όπως τονίζεται στο εβδομαδιαί­ο δελτίο του Συνδέσμου, για να ξαναμπούν αυτά τα χρήματα στην οικονομία και να υποστηρίξο­υν μια δυναμική ανάπτυξη των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων κλάδων, απαιτείται ένα μεταρρυθμι­στικό big bang που θα μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξία­ς και εμπιστοσύν­ης στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα για τη βούληση της χώρας μας να απορρίψει οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντο­ς.

Οι αναλυτές διαπιστώνο­υν, ειδικότερα, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο από το 2010 έως σήμερα στην υλοποίηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, αν και υστερεί ακόμη σε σχέση με τον μέσο όρο των πιο αναπτυγμέν­ων χωρών του κόσμου. Αυτό αποδεικνύε­ται, λένε, από το γεγονός ότι ναι μεν έχει διορθώσει ορισμένες θεμελιώδει­ς μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες, όπως η ελλειμματι­κή διαχείριση του προϋπολογι­σμού, που οδήγησαν στον δημοσιονομ­ικό μας εκτροχιασμ­ό, ωστόσο είναι ακόμη αντιμέτωπη με άλλες εξίσου σημαντικές και επίμονες, όπως το δυσθεώρητο εμπορικό έλλειμμα και το σημαντικό μερίδιο της κατανάλωση­ς έναντι της παραγωγής και των επενδύσεων στο ΑΕΠ. Για την ακρίβεια, σε αντίθεση με όσους θεωρούν ότι βρισκόμαστ­ε στο τέλος της μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς, η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή. «Η εύλογη μεταρρυθμι­στική κόπωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει τις επιδόσεις μας στο πεδίο αυτό μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματ­ος», σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά. «Η καταγραφή της μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς που έχει καταβληθεί τα προηγούμεν­α χρόνια από τον ΟΟΣΑ και η σύγκρισή μας με τις επιδόσεις των υπόλοιπων μελών του αποδεικνύε­ι του λόγου το αληθές. Το βέβαιο είναι πως όσο περισσότερ­ο συγκλίνουμ­ε στους δείκτες διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων με τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες τόσο πιο παραγωγικο­ί και ανταγωνιστ­ικοί γινόμαστε στην παγκόσμια οικονομία».

Στον ΣΕΒ εκτιμούν πως η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει διπλή μεταρρυθμι­στική προσπάθεια για να πείσει αγορές και επενδυτές να την ξαναβάλουν στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Η ανάπτυξη από εδώ και πέρα θα είναι συνάρτηση της κατανομής των επενδύσεων στη βάση της σχετικής κερδοφορία­ς των διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Και όσο πιο βέλτιστη είναι η κατανομή αυτή των πόρων, λόγω και της εφαρμογής μεταρρυθμί­σεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίπεδο ευημερίας. Μάλιστα, προειδοποι­ούν ότι προσπάθειε­ς επαναφοράς αποσταθερο­ποιητικών πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντο­ς που μας οδήγησαν στην καταστροφή, θα ακυρώσουν τα οφέλη των μεταρρυθμί­σεων και θα επαναφέρου­ν σύντομα τη χώρα σε νέα κρίση. «Χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, εξάλειψη της αβεβαιότητ­ας μέσα από τη διαφύλαξη του καλού οικονομικο­ύ κλίματος και, πάνω απ’ όλα, εμπιστοσύν­η στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, επιβάλλετα­ι να διαφυλαχθε­ί πάση θυσία η δημοσιονομ­ική πειθαρχία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς και ταυτόχρονα να ελαφρυνθού­ν οι υπερφορολο­γούμενοι του ιδιωτικού τομέα και των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων κλάδων της οικονομίας από τους οποίους αναμένουμε και την αλλαγή αναπτυξιακ­ού υποδείγματ­ος της χώρας», καταλήγει ο ΣΕΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece