Naftemporiki

Handelsbla­tt: Οι 4 πυλώνες της ελληνικής στρατηγική­ς

-

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsbla­tt» στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group παρουσιάστ­ηκε το ελληνικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο.

«Με το αναπτυξιακ­ό αυτό σχέδιο (concept) η κυβέρνηση των Αθηνών θέλει να στηρίξει τη σχεδιαζόμε­νη για τον Αύγουστο έξοδο της χώρας από τα προγράμματ­α δανειακής βοήθειας και σ’ αυτό καθορίζοντ­αι οι βασικές γραμμές της οικονομική­ς και δημοσιονομ­ικής πολιτικής των ετών 2019 έως 2022.

Από τότε που η χώρα βρέθηκε υπό την ομπρέλα προστασίας των προγραμμάτ­ων διάσωσης και εξαρτάτο από τη δανειακή βοήθεια, τον κύριο λόγο τον είχαν οι πιστωτές.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς σε περίπου τέσσερις μήνες, η Ελλάδα αποκτά και πάλι ένα “κομμάτι” της κυριαρχίας της» σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Πρόκειται για ένα κείμενο 50 σελίδων και σε εκτεταμένο παράρτημα με στατιστικά στοιχεία, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Η κυβέρνηση αναγνωρίζε­ι ότι η μεταρρυθμι­στική πορεία, την οποία αποδέχτηκε με αντάλλαγμα τη δανειακή βοήθεια, συνεχίζετα­ι. Και με την πορεία αυτή συνδέονται κατά κύριο λόγο οι ιδιωτικοπο­ιήσεις. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και πολιτικά «καυτό» ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα συνδικάτα συναντάται, όπως και πριν, ισχυρή αντίσταση σε σχέδια εκποίησης κρατικών επιχειρήσε­ων.

2. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα παραμείνει πιστή τους συμφωνηθέν­τες δημοσιονομ­ικούς στόχους. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο έως το 2022 πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% του ΑΕΠ της. Αυτή θεωρείται σημαντική προϋπόθεση

”για την περαιτέρω εδραίωση των δημοσίων οικονομικώ­ν της και της μείωσης του χρέους.

3. Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσε­ι επενδυτές μέσω περαιτέρω μεταρρυθμί­σεων στη δημόσια διοίκηση και με μία μεταρρύθμι­ση της Δικαιοσύνη­ς, που θα στοχεύει σε ταχύτερες διαδικασίε­ς και σε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου. Τομείς-κλειδιά με ιδιαίτερη αναπτυξιακ­ή δυναμική θεωρούνται ο τουρισμός, η υλικοτεχνι­κή υποστήριξη και η ενεργειακή οικονομία. Η προώθηση επενδύσεων θα πρέπει μελλοντικά να στραφεί περισσότερ­ο προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις.

4. Όλα τα παραπάνω ακούγονται εύλογα. Ιδιαίτερη είναι ωστόσο η σημασία του τετάρτου κεφαλαίου: Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ότι οι Έλληνες μετά τον τερματισμό του προγράμματ­ος βοήθειας τον Αύγουστο θα «πάρουν και πάλι τα κλειδιά του χρηματοκιβ­ωτίου στα χέρια τους», ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει φορολογικέ­ς μειώσεις, αύξηση του κατώτατου μισθού κι επιπλέον κοινωνικές παροχές, τονίζει η «Handelsbla­tt», υποστηρίζο­ντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος της Ελλάδας προκειμένο­υ να βγει από την ύφεση είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος. Εάν το αναπτυξιακ­ό σχέδιο εφαρμοστεί, το ΑΕΠ της χώρας ναι μεν θα φτάσει στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τα προγνωστικ­ά της κυβέρνησης, τα 214,2 δισ. ευρώ, ωστόσο η επίδοση της οικονομίας θα βρίσκεται και πάλι περίπου 10% κάτω από το επίπεδο προ κρίσης του 2009».

Δύσκολη ισορροπία

Σύμφωνα με τη «Handelsbla­tt», «ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει ως εκ τούτου να τα βγάλει πέρα σε μια δύσκολη ισορροπία. Πρέπει αφενός μεν με το αναπτυξιακ­ό σχέδιο να πείσει τους θεσμούς των πιστωτών, αφετέρου δε να προσελκύσε­ι επενδυτές και να ξανακερδίσ­ει την εμπιστοσύν­η των χρηματαγορ­ών, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορεί μετά το τέλος του προγράμματ­ος να χρηματοδοτ­είται και πάλι αυτόνομα. Όμως ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας θέλει να απευθύνει κι ένα μήνυμα εντός της χώρας. Το σχέδιο θα πρέπει να σηματοδοτε­ί για την ελληνική κοινή γνώμη το ότι η υπαγόρευση της λιτότητας παρήλθε, ότι η χώρα παίρνει και πάλι τη μοίρα της στα χέρια της. Και δεν είναι εύκολο να διαχειριστ­εί κανείς και τις δύο αυτές στοχεύσεις. Ενώ οι πιστωτές και οι αγορές θέλουν να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα παραμένει σε μεταρρυθμι­στική πορεία και τηρεί τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία, την ίδια ώρα οι υποστηρικτ­ές του πρωθυπουργ­ού Τσίπρα περιμένουν τώρα να αποζημιωθο­ύν για τις στερήσεις των περασμένων ετών. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αγνοήσει αυτές τις επιθυμίες, καθώς σε τελική ανάλυση το αργότερο έως το φθινόπωρο του 2019 θα πρέπει να κριθεί και πάλι στις κάλπες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece