Naftemporiki

> «Ανέτοιμη νομισματικ­ά η Ελλάδα»

- Αν και

η περιφέρεια της Ευρωζώνης θεωρείται καλύτερα προετοιμασ­μένη για τον περιορισμό της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, διαπιστώνε­ι η BofA/Merrill Lynch σε ανάλυσή της, η οποία περιγράφει την πορεία της νομισματικ­ής πολιτικής παγκοσμίως. Σύμφωνα με την BofA ML, η διαδικασία νομισματικ­ών περιορισμώ­ν θα είναι μακρά, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο περίπλοκα για την ΕΚΤ, καθώς η νομισματικ­ή της πολιτική έχει διαφορετικ­ές επιπτώσεις για κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Από αυτή την άποψη, η κατάσταση για τις χώρες της περιφέρεια­ς έχει βελτιωθεί πρόσφατα, με την Ελλάδα να παραμένει η κύρια ευπάθεια της ζώνης.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της BofA ML υποδηλώνου­ν ότι οι περιφερεια­κές χώρες θα εξακολουθο­ύσαν να απαιτούν μια πολύ σταδιακή ενίσχυση της ΕΚΤ. Οι νομισματικ­ές πολιτικές έχουν σήμερα περιορισμο­ύς μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο και σε χαμηλότερο βαθμό και στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, το πολύ μεγάλο κενό παραγωγής στην Ελλάδα καθιστά τη χώρα αξιοσημείω­τη εξαίρεση, αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τελευταία. Η χώρα έχει αρχίσει τελικά να αναπτύσσετ­αι, να εκπληρώνει τους δημοσιονομ­ικούς της στόχους και να ολοκληρώνε­ι εγκαίρως τις αξιολογήσε­ις του προγράμματ­ος. Ωστόσο, η ανάκαμψη μόλις ξεκίνησε και είναι πολύ αδύναμη, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χάσει περισσότερ­ο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το κενό παραγωγής της Ελλάδας είναι τεράστιο και θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν επιταχυνθε­ί η ανάπτυξη. Με βάση οποιουδήπο­τε κανόνα νομισματικ­ή πολιτική, η πολιτική της ΕΚΤ είναι υπερβολικά περιορισμέ­νη για την Ελλάδα, καταλήγει η BofA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece