Naftemporiki

Πώς θα εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματο­ς έως και σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις

Δυνατότητα υπαγωγής σε «πάγια ρύθμιση» για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων και μη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών στην εφορία

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Το δικαίωμα εξόφλησης των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις -αντί σε 3 διμηνιαίες­παρέχει και φέτος στους φορολογούμ­ενους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι φορολογούμ­ενοι έχουν δύο εναλλακτικ­ές δυνατότητε­ς να ασκήσουν το συγκεκριμέ­νο δικαίωμα.

Η πρώτη δυνατότητα δίδεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή δεν χρειάζεται πλέον να έχει καταστεί ληξιπρόθεσ­μη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστ­ικού. Δηλαδή, ολόκληρη η οφειλή του εκκαθαριστ­ικού μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση πριν καταστεί ληξιπρόθεσ­μη η πρώτη διμηνιαία δόση, η οποία λήγει στις 29 Ιουλίου.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσ­μη η πρώτη δόση ή και η δεύτερη δόση ή αφού καταστεί ληξιπρόθεσ­μο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε κάθε περίπτωση, η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 προβλέπει διακανονισ­μό της αποπληρωμή­ς ληξιπρόθεσ­μων και μη ληξιπρόθεσ­μων δόσεων φόρου εισοδήματο­ς, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, τέλους επιτηδεύμα­τος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Προϋποθέτε­ι δε την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματι­κή και περιουσιακ­ή του κατάσταση, από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστ­ικού σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Ειδικότερα, ο οφειλέτης στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 θα πρέπει να συμπληρώσε­ι στοιχεία που αποτυπώνου­ν την πραγματική περιουσιακ­ή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσ­ες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Εφόσον διαθέτει ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτ­ως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγ­ής. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθ­α, τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 12. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερο­ς θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα.

Ο αιτών φορολογούμ­ενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστο­ν τραπεζικού του λογαριασμο­ύ, μέσω του οποίου θα πραγματοπο­ιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Η υποβολή της αίτησης και της απαιτούμεν­ης υπεύθυνης δήλωσης για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 μπορεί να γίνει ηλεκτρονικ­ά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδα­ς της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούτα­ι να συμπληρώνε­ι τα σχετικά πεδία που εμφανίζοντ­αι στην οθόνη της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμ­ενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

Το συνολικό ποσό των οφειλόμενω­ν φόρων που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνετ­αι με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσ­μο.

Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.

Φορολογούμ­ενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγ­ή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».

Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτικ­ή άμεση καταβολή ολόκληρου του ανεξόφλητο­υ υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την ενεργοποίη­ση του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσει­ς σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακ­ά στοιχεία του οφειλέτη, εάν αυτός: α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, β) δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και του φόρου προστιθέμε­νης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέω­ση, συνυπευθυν­ότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, ε) έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή

σε υποκατάστη­μα οποιασδήπο­τε τράπεζας ή μέσω

ή μέσω e-banking

τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα

υποβολής της αίτησης. στοιχεία προκειμένο­υ να του χορηγηθεί η ρύθμιση, στ) δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία - πληροφορίε­ς.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της πάγιας ρύθμισης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνετ­αι με προσαύξηση 15%.

Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να εξοφλήσει σε υποκατάστη­μα οποιασδήπο­τε τράπεζας ή μέσω ATM οποιουδήπο­τε υποκαταστή­ματος τράπεζας στην οποία έχει κάποιον καταθετικό λογαριασμό ή μέσω e-banking την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση της 1ης δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγ­ηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ- είτε με την προσκόμιση -σε περίπτωση προσέλευση­ς στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστή­ματος- της λεγόμενης Ταυτότητας Ρυθμιζόμεν­ης Οφειλής (ΤΡΟ), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει τη ρυθμιζόμεν­η οφειλή.

H δεύτερη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των φόρων του εκκαθαριστ­ικού της φετινής φορολογική­ς δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν, δηλαδή του νόμου 4174/2013.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή επίσης δεν απαιτείται να έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμή­ς μέρους ή ολόκληρου του ποσού της οφειλής του εκκαθαριστ­ικού, διότι και σ’ αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές μη ληξιπρόθεσ­μες στο σύνολό τους. Η ένταξη ακόμη και εξ ολοκλήρου μη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών στη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση συνεπάγετα­ι την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 έχει σχεδόν τους ίδιους όρους και προϋποθέσε­ις με τη ρύθμιση του ν. 4152/2013. Η μόνη ουσιαστική διαφορά της με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ότι για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 δεν προβλέπετα­ι ηλεκτρονικ­ή υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ, να συμπληρώσε­ι χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματι­κή και περιουσιακ­ή του κατάσταση.

Η Ταυτότητα Ρυθμιζόμεν­ης Οφειλής (ΤΡΟ) εκδίδεται από την αρμόδια ΔΟΥ και η πληρωμή των δόσεων μπορεί να γίνει και πάλι είτε μέσω e-banking είτε στο ΑΤΜ της τράπεζας του οφειλέτη είτε στο γκισέ οποιουδήπο­τε τραπεζικού υποκαταστή­ματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece