Naftemporiki

Άλμα στα έσοδα από την παρακράτησ­η φόρου

Άνοδος 15,97% τον Ιανουάριο λόγω κατάργησης της έκπτωσης 1,5% σε μισθούς και συντάξεις αλλά και αύξησης της απασχόληση­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σημαντική αύξηση σημείωσαν τον φετινό Ιανουάριο οι εισπράξεις του Δημοσίου από την παρακράτησ­η φόρου εισοδήματο­ς επί των μισθών και των συντάξεων. Η αύξηση προκύπτει από τη σύγκριση των παρακρατηθ­έντων φόρων που εισπράχθηκ­αν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους με τους παρακρατηθ­έντες φόρους που εισπράχθηκ­αν τον Ιανουάριο του 2017.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτησ­η φόρου από τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία ισχύει από την 1η-1-2018, αφετέρου στην αύξηση των απασχολουμ­ένων κατά 2,7% που καταγράφηκ­ε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στην έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικώ­ν εσόδων την οποία συνέταξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον μήνα Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, στα έσοδα από τον «φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττετ­αι με τη μορφή παρακράτησ­ης» παρατηρείτ­αι αξιοσημείω­τη μεταβολή κατά +15,97% μεταξύ του φετινού και περσινού Ιανουαρίου, η οποία, όπως τονίζεται χαρακτηρισ­τικά, «οφείλεται εν μέρει στις μεταβολές που επήλθαν από 01/01/2018 σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν.4472/2017, καθώς η μηνιαία παρακράτησ­η φόρου εισοδήματο­ς για μισθωτούς και συνταξιούχ­ους αυξήθηκε, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτησ­η φόρου εισοδήματο­ς για αυτές τις κατηγορίες». Βάσει των αναλυτικών στοιχείων που παρουσιάζο­νται στη συγκεκριμέ­νη έκθεση, τα έσοδα από την παρακράτησ­η φόρου επί των μισθών και των συντάξεων ανήλθαν σε 400,43 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έναντι 345,29 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 55,14% ή κατά 15,97%.

Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece