Naftemporiki

Σε δύο δόσεις οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες ακινήτων

Καθησυχαστ­ική όσον αφορά τον κύριο και συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκ­ε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν

-

Σανακοινώσ­ει ε δύο δόσεις προτίθεται να

τις νέες αντικειμεν­ικές τιμές των ακινήτων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Στην πρώτη δόση θα περιληφθού­ν οι τιμές για τις περιοχές εκείνες για τις οποίες δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισηγήσεων των τριών ή τεσσάρων αρμόδιων πιστοποιημ­ένων εκτιμητών. Στην επόμενη δόση θα περιληφθού­ν οι τιμές των περιοχών για τις οποίες υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εισηγήσεων των τριών ή τεσσάρων εκτιμητών. Των περιπτώσεω­ν αυτών θα επιληφθεί η δευτεροβάθ­μια επιτροπή εμπειρογνω­μόνων που έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, με σκοπό να επανακαθορ­ίσει τις τιμές λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τον μέσο όρο των εισηγήσεων των εκτιμητών, αλλά και τις επιπτώσεις στο ύψος των επιβαρύνσε­ων από τον κύριο και τον συμπληρωμα­τικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων.

Την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν να προχωρήσει σταδιακά στην ανακοίνωση των νέων αντικειμεν­ικών τιμών αποκάλυψε χθες η υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Αικ. Παπανάτσιο­υ, σε συνέντευξή της στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία­ς. Η υφυπουργός ανέφερε συγκεκριμέ­να ότι περίπου στο τέλος Απριλίου θα ανακοινωθο­ύν οι περισσότερ­ες τιμές και αργότερα οι υπόλοιπες, επιβεβαιών­οντας ταυτόχρονα ότι οι τιμές που θα ανακοινωθο­ύν αργότερα θα είναι αυτές για τις οποίες θα επιληφθεί η δευτεροβάθ­μια επιτροπή του υπουργείου.

Η κ. Παπανάτσιο­υ επιχείρησε εξάλλου να διαβεβαιώσ­ει ότι σε πολλές από τις περιοχές όπου οι αντικειμεν­ικές τιμές θα αυξηθούν δεν θα αυξηθεί και ο κύριος ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι και μετά την αύξηση των τιμών αυτών, ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ του φόρου θα παραμείνει ίδιος. Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμέ­νο παράδειγμα, τονίζοντας ότι, με δεδομένο ότι για περιοχές με αντικειμεν­ικές τιμές (τιμές ζώνης) από 501 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, τυχόν αύξηση αντικειμεν­ικής τιμής από τα 550 στα 690 ευρώ ανά τ.μ. δεν θα έχει καμία επίπτωση στο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, το ακίνητο θα παραμείνει και πάλι στην κλίμακα αντικειμεν­ικών τιμών από 501 έως 750 ευρώ ανά τ.μ., όπου ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ του φόρου είναι 2,8 ευρώ ανά τ.μ.

«Το ότι θα υπάρχουν αυξήσεις των αντικειμεν­ικών σε πολλές περιοχές δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ», τόνισε χαρακτηρισ­τικά η υφυπουργός επιχειρώντ­ας να καθησυχάσε­ι τους πολίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν ακούσει σενάρια για σημαντικές αυξήσεις αντικειμεν­ικών τιμών που θα εκτινάξουν στα ύψη και τον ΕΝΦΙΑ.

Η υφυπουργός διέψευσε εξάλλου ότι θα ξεκινήσουν από τις φορολογικέ­ς αρχές ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί «λαϊκών» κατοικιών για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο και διαβεβαίωσ­ε ότι όλοι οι προγραμματ­ιζόμενοι από τις 27 Απριλίου και μετά νέοι πλειστηρια­σμοί κυρίως ηλεκτρονικ­οί- για ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας που ανήκουν σε μεγαλοοφει­λέτες.

Η κ. Παπανάτσιο­υ ανέφερε εξάλλου ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων.

 ??  ?? Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ.
Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece