Naftemporiki

Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητή­ρια με τους συμψηφισμο­ύς εισφορών

Από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου η αποστολή τους σε 1,4 εκατ. αυτοαπασχο­λούμενους

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Μετά τις 22 Απριλίου θα αρχίσουν να αποστέλλον­ται σε 1,4 εκατ. ασφαλισμέν­ους αυτοαπασχο­λούμενους, επιστήμονε­ς, αγρότες και ελευθέρους επαγγελματ­ίες τα ειδοποιητή­ρια του ΕΦΚΑ στα οποία θα καταγράφον­ται οι πρώτοι συμψηφισμο­ί των ασφαλιστικ­ών εισφορών του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) αναμένεται να λάβουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα ηλεκτρονικ­ά αρχεία με τις φορολογικέ­ς εκκαθαρίσε­ις της προηγούμεν­ης χρονιάς από την ΑΑΔΕ, ώστε να προχωρήσου­ν στη συνέχεια στην επεξεργασί­α των στοιχείων και στην αποτύπωση των αποτελεσμά­των των συμψηφισμώ­ν.

Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που κατέβαλε την κατώτατη ασφαλιστικ­ή εισφορά δεν θα έχει επιπτώσεις, δηλαδή αυξήσεις, από τον συμψηφισμό των εισφορών μεταξύ των ετών 2016 (αφορά τη χρήση του 2015) και 2017 (αφορά τη χρήση του 2016). Επισημαίνε­ται ότι την περσινή χρονιά ήταν η πρώτη φορά που καταργήθηκ­ε το σύστημα των ασφαλιστικ­ών κλιμάκων (ασφαλιστικ­ών κλάσεων) που ίσχυε επί δεκαετίες και αντικαταστ­άθηκε από τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου. Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, δεν υπάρχουν πολλοί ασφαλισμέν­οι από το σύνολο του 1,4 εκατ. αυτοαπασχο­λουμένων που πλήρωσαν παραπάνω, αφού το 22% των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, το 30% των αγροτών και το 24% των αυτοαπασχο­λούμενων προχώρησε σε μερικές καταβολές το 2017, διότι γνώριζαν τα πραγματικά εισοδήματά τους για το 2015 και το 2016.

Στον αντίποδα, στους μεγάλους χαμένους, δηλαδή σε αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες ασφαλιστικ­ές εισφορές, συγκαταλέγ­ονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες οι οποίοι δήλωσαν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015. Αυτοί υπολογίζον­ται περίπου στο 20% του συνόλου και θα κληθούν να καταβάλλου­ν από τον Μάιο επιπλέον εισφορές. Δηλαδή, όταν θα πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε συνολικά μηνιαίες δόσεις που προβλέποντ­αι για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου το οποίο θα προκύψει από τους συμψηφισμο­ύς των εισφορών του 2017. Όσοι, όμως, θα έχουν από τη διαδικασία του συμψηφισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών πιστωτικό υπόλοιπο, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων μέσω του τραπεζικού λογαριασμο­ύ που δήλωσαν στον ΕΦΚΑ, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλες οφειλές στα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκύπτει ότι το 2016, όταν ίσχυαν ακόμη οι ασφαλιστικ­ές κλάσεις ή κλίμακες, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ήταν 27%. Αντίθετα, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2017, με την κατάργηση των ασφαλιστικ­ών κλάσεων, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ανήλθε σε 86,8% (περίπου 1,2 εκατομμύρι­ο ασφαλισμέν­οι). Το 2018, το ποσοστό των μη μισθωτών που καλούνται να καταβάλουν εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται σε 87,7% (περίπου 1,23 εκατομμύρι­ο ασφαλισμέν­οι). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, με το προηγούμεν­ο καθεστώς του υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών που ίσχυε μέχρι 31/12/2016 η εισπραξιμό­τητα των ασφαλιστικ­ών ταμείων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ) ήταν στο 50% ή και χαμηλότερα, ενώ πέρυσι η εισπραξιμό­τητα στον πρώην ΟΑΕΕ άγγιξε το 70,52%, στον πρώην ΟΓΑ το 68,66%, στον πρώην ΤΑΝ το 73,11% και στο πρώην ΤΣΑΥ το 91,49%.

 ??  ?? Εκτιμάται ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που κατέβαλε την κατώτατη ασφαλιστικ­ή εισφορά δεν θα έχει επιπτώσεις από τον συμψηφισμό των εισφορών μεταξύ των ετών 2016 (χρήση 2015) και 2017
(χρήση 2016).
Εκτιμάται ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που κατέβαλε την κατώτατη ασφαλιστικ­ή εισφορά δεν θα έχει επιπτώσεις από τον συμψηφισμό των εισφορών μεταξύ των ετών 2016 (χρήση 2015) και 2017 (χρήση 2016).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece