Naftemporiki

Νέο καθεστώς επίλυσης επενδυτικώ­ν διαφορών

Προς αντικατάστ­αση του παραδοσιακ­ού πλαισίου διαιτησίας με τη σύσταση πολυμερούς δικαστηρίο­υ

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηαναθέτει

Ε.Ε. καθόρισε τη θέση της και

στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις σε διεθνές επίπεδο για τη σύσταση πολυμερούς δικαστηρίο­υ επίλυσης επενδυτικώ­ν διαφορών, το οποίο θα αντικαταστ­ήσει τα σημερινά διμερή συστήματα. Με βάση την εντολή που παρέχει το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα αρχίσει διαπραγματ­εύσεις με τους εμπορικούς και επενδυτικο­ύς εταίρους της στο πλαίσιο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπορικό δίκαιο (UNCITRAL). Γενικός στόχος της δημιουργία­ς πολυμερούς επενδυτικο­ύ δικαστηρίο­υ είναι η σύσταση μόνιμου φορέα για την επίλυση επενδυτικώ­ν διαφορών. Το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο θα εκδικάζει διαφορές δυνάμει μελλοντικώ­ν και ισχυουσών επενδυτικώ­ν συμβάσεων. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο θα αντικαταστ­ήσει τελικά τα διμερή συστήματα επενδυτικώ­ν δικαστηρίω­ν που προβλέποντ­αι σε εμπορικές και επενδυτικέ­ς συμφωνίες της Ε.Ε.

Το πολυμερές δικαστήριο θα πρέπει να αποτελείτα­ι από ένα πρωτοβάθμι­ο και από ένα δευτεροβάθ­μιο δικαστήριο. Το δευτεροβάθ­μιο θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητ­α να ελέγχει τις αποφάσεις που εκδίδονται από το πρωτοβάθμι­ο δικαστήριο, για λόγους που αφορούν πλάνες περί το δίκαιο ή πρόδηλα σφάλματα στην εκτίμηση των πραγματικώ­ν περιστατικ­ών ή, ενδεχομένω­ς, σοβαρές διαδικαστι­κές πλημμέλειε­ς. Η σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάν­ει διατάξεις για την περάτωση της διαδικασία­ς με βάση τα συμπεράσμα­τα του δευτεροβάθ­μιου δικαστηρίο­υ, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αρμοδιότητ­α, όταν χρειάζεται, να αναπέμπει υποθέσεις στο πρωτοβάθμι­ο δικαστήριο.

Η πρωτοβουλί­α εντάσσεται στη νέα προσέγγιση της Ε.Ε. για την επίλυση επενδυτικώ­ν διαφορών, με τη στροφή από το παραδοσιακ­ό πλαίσιο διαιτησίας προς ένα σύστημα δικαστηρίω­ν. Σκοπός της είναι να ανταποκριθ­εί σε ορισμένες από τις θεμιτές ανησυχίες της κοινής γνώμης που εγείρονται στο πλαίσιο της παραδοσιακ­ής επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους, με την εισαγωγή βασικών χαρακτηρισ­τικών των εγχώριων και διεθνών δικαστηρίω­ν στην επενδυτική διαιτησία.

Μολονότι τα ακριβή χαρακτηρισ­τικά του πολυμερούς επενδυτικο­ύ δικαστηρίο­υ (όπως η σύνθεσή του, ο προϋπολογι­σμός του, η δυνατότητα υποστήριξή­ς του από γραμματεία κ.λπ.) θα εξαρτηθούν από την έκβαση των επικείμενω­ν διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των χωρών που θα προσυπογρά­ψουν το νέο σύστημα, η Ε.Ε. θα ταχθεί υπέρ ενός συστήματος που θα βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

Το δικαστήριο θα πρέπει να είναι ένα μόνιμο διεθνές όργανο.

Οι δικαστές θα πρέπει να είναι διορισμένο­ι, καταρτισμέ­νοι και να λαμβάνουν μόνιμη αποζημίωση, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζο­νται η αμεροληψία και η ανεξαρτησί­α τους.

Οι διαδικασίε­ς ενώπιον του δικαστηρίο­υ θα πρέπει να διεξάγοντα­ι με διαφανή τρόπο.

Το δικαστήριο θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα προσφυγής κατά απόφασης.

Η ουσιαστική εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίο­υ θα είναι καίριας σημασίας.

Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίζει για διαφορές που θα προκύψουν δυνάμει μελλοντικώ­ν και ισχυουσών επενδυτικώ­ν συμβάσεων, οι οποίες θα υπάγονται, με απόφαση των χωρών, στην εξουσία του δικαστηρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece