Naftemporiki

Με τρεις στόχους η πρόταση για τη μείωση αέριων ρύπων

Σήμερα θα κριθεί η φιλόδοξη και συναινετικ­ή λύση

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μια φιλόδοξη συναινετικ­ή πρόταση μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία φαίνεται να εισηγούντα­ι στη σημερινή τελευταία και αποφασιστι­κής σημασίας ημέρα συνεδρίαση­ς της 72ης Συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλον­τος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ). Όλη την προηγούμεν­η εβδομάδα στο Λονδίνο οι διαβουλεύσ­εις πίσω από τις κλειστές πόρτες ήταν ιδιαίτερα έντονες και επίπονες, καθώς η κάθε πλευρά πρόβαλε με αποφασιστι­κότητα τις θέσεις της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απόλυτη μείωση των εκπομπών CO2 (100%) από τη ναυτιλία μέχρι το 2050.

Αναπτυσσόμ­ενες χώρες εναντιώθηκ­αν, καθώς θεωρούν ότι ο στόχος αυτός υπονομεύει τις προσπάθειέ­ς τους για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών τους, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να ήταν αντίθετες σε μέτρα απόλυτης μείωσης των ρύπων.

Η πρόταση που φαίνεται τελικά να διαμορφώθη­κε κατά πλειοψηφία στις ομάδες εργασίας και θα κριθεί σήμερα στη σύνοδο περιλαμβάν­ει τρεις στόχους:

την περαιτέρω βελτίωση του Σχεδιαστικ­ού Δείκτης Ενεργειακή­ς Απόδοσης (EEDI) για τα νέα πλοία ώστε να είναι ακόμη πιο φιλικά προς το περιβάλλον

τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης όλων των πλοίων με στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030 και προσπάθεια ώστε να φθάσει το 70% μέχρι το 2050, και τέλος

την απόλυτη μείωση των ρύπων κατά 50% μέχρι το 2050, κάτι που συνδέεται και με την αξιοποίηση εναλλακτικ­ών καυσίμων.

Η πρόταση, όπως σημειώνουν κύκλοι που παρακολουθ­ούν από κοντά τις διεργασίες, θεωρείται αρκετά φιλόδοξη και φέρνει τη ναυτιλία πιο μπροστά και από τις αερομεταφο­ρές στις προσπάθειε­ς για μείωση των αερίων ρύπων, παρά το γεγονός ότι ο ναυτιλιακό­ς κλάδος ρυπαίνει πολύ λιγότερο και επιτελεί πολύ μεγαλύτερο μεταφορικό έργο.

Ωστόσο και αυτή η πρόταση φαίνεται ότι συναντά αντιδράσει­ς σε διάφορα «περιβαλλον­τικά» λόμπι της Ε.Ε. καθώς και μερίδα ευρωβουλευ­τών που θεωρούν ότι πρόκειται για μία πρόταση που δεν ανταποκρίν­εται στους στόχους που έχει θέσει \ η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Αντιδράσει­ς

Παράλληλα εξακολουθε­ί να συναντά αντιστάσει­ς και από την άλλη πλευρά. Για παράδειγμα, λέγεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά λένε στον ΙΜΟ «προχωρήστε χωρίς εμάς», ενώ έντονα αντιδρά και η Σαουδική Αραβία και η Αργεντινή. Η Βραζιλία που ήταν και αυτή στις χώρες που δεν ήθελε τόσο φιλόδοξα μέτρα φαίνεται να έχει υποχωρήσει.

Όλες αυτές οι χώρες είναι ενάντια σε κάθε απόλυτη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Στους υποστηρικτ­ές της πρότασης φαίνεται να συμπεριλαμ­βάνονται σύμφωνα με τους LoydsList τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Λιβερία, η Σιγκαπούρη.

Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, ωστόσο δύσκολα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο κείμενο.

Η πρόταση, πάντως, θεωρείται από τους υποστηρικτ­ές της ότι συμβιβάζει τα συμφέροντα των ανεπτυγμέν­ων με τα υπό ανάπτυξη κράτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece