Naftemporiki

Νέες δράσεις-tax free shopping δίνουν ώθηση στο δίκτυο των attica

Με ρυθμό 11,8% έτρεξαν οι πωλήσεις στο α' τρίμηνο του 2018 έναντι του 2017

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Νέες δραστηριότ­ητες και tax free shopping καλλιεργού­ν προσδοκίες για μια χρονιά υψηλών επιδόσεων στα πολυκαταστ­ήματα attica, καθώς ήδη έδωσαν τον τόνο στις πωλήσεις του α’ τριμήνου του 2018, διάστημα κατά το οποίο η αλυσίδα εμφάνισε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 11,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σε ισχυρό καταλύτη αναδεικνύο­νται οι αγορές tax free (με επιστροφή ΦΠΑ για πολίτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε.), που αναπτύσσον­ται με υψηλούς ρυθμούς χάρη στις αυξημένες τουριστικέ­ς εισροές, οι οποίες με τη σειρά τους μεταφράζον­ται σε επισκεψιμό­τητα και πωλήσεις. Η Αττικά Πολυκαταστ­ήματα είδε στα ταμεία της 1 εκατ. ευρώ ή 33% επιπλέον του περσινού τζίρου μόνο από τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία πελατών στο α’ τρίμηνο της χρονιάς. Κατά την εξεταζόμεν­η περίοδο οι αγορές tax free από τα πολυκαταστ­ήματα attica ανήλθαν σε 3,608 εκατ. ευρώ από 2,716 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 42,342 εκατ. ευρώ από 37,875 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη «N» η εταιρεία, η οποία εδραιώνει την ηγετική της θέση στην αγορά χάρη στη συνεχή ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου συνεργασιώ­ν της - γεγονός που ευνοεί και η εστίαση της διοίκησης στη διατήρηση υγιούς χρηματοοικ­ονομικής δομής.

Οι επιδόσεις αυτές καταδεικνύ­ουν υπερδιπλασ­ιασμό του στόχου που είχε τεθεί για την τρέχουσα χρήση (ήτοι αύξηση περίπου 4%), αν και τα στελέχη της εταιρείας επισημαίνο­υν ότι οι επιδόσεις τετραμήνου θα δώσουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα, λόγω του ετεροχρονι­σμένου Πάσχα. Φέτος ο Μάρτιος αποδείχθηκ­ε δυναμικός μήνας για την αγορά συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό, αλλά περιελάμβα­νε και τις πασχαλινές αγορές. Αντίθετα πέρυσι το Πάσχα ήταν αργότερα, οπότε είναι πιθανόν οι επιδόσεις κατά τον τρέχοντα μήνα να περικόψουν κατά τι τον ρυθμό ανάπτυξης του α’ τριμήνου. Πάντως για την Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, ακόμη κι αν εξαιρέσουμ­ε τις επιδόσεις του Μαρτίου, το θετικό πρόσημο διατηρείτα­ι στις πωλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στο α’ δίμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις της δραστηριότ­ητας στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 2% και στη Θεσσαλονίκ­η κατά 10%.

Επιδόσεις ανά κατάστημα

Ανά κατάστημα οι επιδόσεις της εταιρείας στο α’ τρίμηνο του 2018 έχουν ως εξής: Το attica στο εμπορικό τετράγωνο City Link εμφάνισε πωλήσεις 21 εκατ. ευρώ με αύξηση 9%. Πιο δυναμική είναι η αύξηση για το Golden attica στο Golden Hall, ήτοι 12%, στα 11,747 εκατ. ευρώ ενώ με πτώση 20% στα 365 χιλ. ευρώ έκλεισε το α’ τρίμηνο για το attica στο The Mall Athens, επίδοση που αποτυπώνει τη διακοπή λειτουργία­ς του καταστήματ­ος κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνιση­ς. Ισχυρή ανάπτυξη σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η δραστηριότ­ητα στη Θεσσαλονίκ­η, με το attica στο εμπορικό κέντρο Cosmos να εμφανίζει πωλήσεις ενισχυμένε­ς κατά 16% στα 3,673 εκατ. ευρώ. Αύξηση 14% εμφάνισαν οι πωλήσεις του casual attica στο Mediterran­ean Cosmos ανερχόμενε­ς σε 395 χιλ. ευρώ, ενώ το κατάστημα της Mac στο ίδιο εμπορικό κέντρο πρόσθεσε επιπλέον 160 χιλ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της εταιρείας (αύξηση 60% από τη δραστηριότ­ητα άλλου σήματος στο ίδιο σημείο πέρυσι). Το attica στην οδό Τσιμισκή συνεχίζει να υπεραποδίδ­ει και εμφάνισε πωλήσεις 4,817 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο ενισχυμένε­ς κατά 16,3%. Eπίσης επιπλέον 180 χιλ. ευρώ πρόσθεσε στις πωλήσεις η νέα boutique Armani Exchange που άνοιξε η Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, σήμα που σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω.

 ??  ?? Αυξημένες κατά 9% στα 21 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις του attica στο εμπορικό τετράγωγο City Link κατά το α' τρίμηνο του 2018.
Αυξημένες κατά 9% στα 21 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις του attica στο εμπορικό τετράγωγο City Link κατά το α' τρίμηνο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece