Naftemporiki

Notos Com: Στην τελική ευθεία με Pillarston­e

Όλες οι πλευρές συγκλίνουν σε γενναίο κούρεμα απαιτήσεων και νέα χρηματοδότ­ηση

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Αιστορία, λλαγή σελίδας σε μια μακρά

που έχει την αφετηρία της στις αρχές του προηγούμεν­ου αιώνα, θα σημάνει η κυοφορούμε­νη συμφωνία για την ένταξη της Notos Com στην πλατφόρμα Pillarston­e, που έρχεται έπειτα από μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στον όμιλο, καθώς βρέθηκε στη δίνη της οικονομική­ς κρίσης και υποχρεώθηκ­ε από το 2009 σε συρρίκνωση δραστηριότ­ητας, διακοπή ζημιογόνων καταστημάτ­ων και brands αλλά και άλλες περικοπές. Οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές, ήτοι οι μέτοχοι της Notos Com (οικογένεια Παπαέλληνα), η Pillarston­e και οι πιστώτριες τράπεζες, φέρονται να συγκλίνουν σε συμφωνία που προβλέπει γενναίο κούρεμα απαιτήσεων, σε σύνολο καθαρού δανεισμού 152 εκατ. ευρώ και νέα χρηματοδότ­ηση. Εάν επιβεβαιωθ­ούν οι πληροφορίε­ς που αναφέρουν ποσοστό κουρέματος άνω του 70% και εισροές κεφαλαίων άνω των 25 εκατ. ευρώ η NotosCom θα είναι σε θέση να υλοποιήσει ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης της δραστηριότ­ητάς της, η οποία έχει παρουσία σε Ελλάδα και Βουλγαρία σε χονδρεμπόρ­ιο και λιανεμπόρι­ο καλλυντικώ­ν και ενδυμάτων, με ένα ευρύ δίκτυο σημείων πώλησης, μεταξύ των οποίων τα πολυκαταστ­ήματα Notos Galleries (που ξεκίνησαν ως Αφοί Λαμπρόπουλ­οι το 1906) και Notos Home, καθώς και monobrand καταστήματ­α και ανεξάρτητα δίκτυα όπως το American Eagle.

Υπενθυμίζε­ται ότι η εταιρεία είχε πάρει μια σημαντική ανάσα, μετά τη συμφωνία αναδιάρθρω­σης δανεισμού που πέτυχε με τις πιστώτριες τράπεζες στα μέσα του 2016 σε συνδυασμό με χρηματοδότ­ηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, το οποίο όμως αύξησε τον συνολικό δανεισμό της. Εξάλλου, η κρίση ανάγκασε την εταιρεία να περιορίσει τη δραστηριότ­ητά της, ενώ η διοίκηση πίεζε για μείωση των ενοικίων τόσο των πολυκαταστ­ημάτων όσο και των καταστημάτ­ων λιανικής, προωθούσε αποχώρηση από καταστήματ­α και περιορισμό προωθητικώ­ν ενεργειών ή αυξημένων εκπτώσεων προκειμένο­υ να διατηρεί τα περιθώρια κέρδους σταθερά. Η προσπάθεια έφερε αποτέλεσμα και σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμέ­νο ισολογισμό οι πωλήσεις των συνεχιζόμε­νων δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας στο εσωτερικό σημείωσαν μικρή μείωση, ενώ το λειτουργικ­ό αποτέλεσμα από τις συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες ήταν θετικό.

Το 2016 οι πωλήσεις της NotosCom ανήλθαν σε 114,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 1,39% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους περιορίστη­καν σε 14,251 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12,169 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece