Naftemporiki

Εξετάζεται χειραγώγησ­η δημόσιου διαγωνισμο­ύ

Κατασκευή λυκείου στη Λαμία, προϋπολογι­σμού 8 εκατ. ευρώ

-

νδείξεις για «στημένο» διαΕγωνισμ­ό

στην κατασκευή λυκείου στη Λαμία διαθέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Ως εκ τούτου, η ολομέλεια της Επιτροπής θα συνεδριάσε­ι στις 7 Ιουνίου 2018 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 703/1977 (ήδη άρθρο 1 του Ν. 3959/2011 περί «Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμ­ού»), από 13 επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά δημόσιων έργων.

Η αυτεπάγγελ­τη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού (ΓΔΑ) σε επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά δημόσιων έργων ξεκίνησε το 2011, έπειτα από ανώνυμη επιστολή αναφορικά με ενδείξεις νόθευσης διαγωνισμο­ύ με χειραγώγησ­η προσφορών και τον καθορισμό αναδόχου κατά τον δημόσιο διαγωνισμό για τη δημοπράτησ­η του έργου «5ο Ενιαίο Λύκειο Λαμίας (Τμ. Α1 και Β)» που είχε διεξαχθεί στις 14.03.2011 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκη­ση Φθιώτιδας (νυν Περιφερεια­κή Ενότητα Φθιώτιδας) και αφορούσε προϋπολογι­σμό έργου ύψους 8.000.000 ευρώ.

Για τους σκοπούς της συγκεκριμέ­νης έρευνας η ΓΔΑ διενήργησε αιφνιδιαστ­ικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολ­ογίων σε επιχειρήσε­ις του κλάδου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι εμπλεκόμεν­ες επιχειρήσε­ις συμμετείχα­ν σε συμφωνία ή/και εναρμονισμ­ένη πρακτική με στόχο τη χειραγώγησ­η του επίμαχου διαγωνισμο­ύ (με τον εκ των προτέρων καθορισμό αναδόχου, την υποβολή προσφορών κάλυψης ή την καταστολή υποβολής προσφορών), κατά παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 703/77, όπως ίσχυε.

Υπενθυμίζε­ται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμών­τας τα δεδομένα της διαδικασία­ς και τις απόψεις των μερών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece