Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

«Πράσινα» τα ταμπλό μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Συρία

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

ΗΤραμπ καινούργια δήλωση του

μέσω Twitter, ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση στη Συρία αλλά όχι τόσο σύντομα, όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, προκάλεσε ένα αίσθημα εφησυχασμο­ύ σε όλο τον κόσμο και όπως ήταν αναμενόμεν­ο το συναίσθημα αυτό είχε θετική επίδραση στις διεθνείς αγορές, οι περισσότερ­ες εκ των οποίων επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο με σημαντικά κέρδη σε κάποιες περιπτώσει­ς. Στη Wall Street η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου για τη Συρία, σε συνδυασμό με την αναμονή των εταιρικών αποτελεσμά­των του α’ τριμήνου του 2018 που αναμένοντα­ι αρκετά βελτιωμένα λόγω της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης, δημιούργησ­ε ένα κλίμα αισιοδοξία­ς.

Οι τρεις δείκτες (Dow Jones, S%P 500, Nasdaq), από την αρχή της συνεδρίαση­ς «μπήκαν» στα πράσινα και παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος της. Παρόμοιο κλίμα επικράτησε και στην Ευρώπη, με μοναδική εξαίρεση το Λονδίνο που ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με οριακή αύξηση 0,02%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε 0,70%, στη Φραγκφούρτ­η ο DAX σημείωνε άνοδο 0,98%, στη Γαλλία, αν και η μετοχή της Carrefour υποχώρησε 3,40%, ο δείκτης CAC 40 έκλεινε με αύξηση 0,59%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη (1,27%) παρουσίασε στο Μιλάνο ο FTSE MIB. Στα αξιοσημείω­τα η άνοδος της μετοχής της αεροπορική­ς Norwegian Airlines κατά σχεδόν 50%, μετά την πληροφορία πως η βρετανική IAG προτίθεται να την εξαγοράσει.

Στην Ασία, λόγω της διαφοράς της ώρας, οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν αφού οι συνεδριάσε­ις είχαν ολοκληρωθε­ί, με αποτέλεσμα να επικρατήσε­ι το κλίμα ανασφάλεια­ς στα χρηματιστή­ρια. Στην Κίνα, όπως και στο Χονγκ Κονγκ, χθες αναστράφηκ­ε η εικόνα, μετά τα κέρδη που σημειώθηκα­ν όλη την εβδομάδα.

Ο Shanghai υποχώρησε 0,87%, με τον τραπεζικό κλάδο, τον χρηματοπισ­τωτικό και τον ασφαλιστικ­ό να ασκούν τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις στο χρηματιστή­ριο της Κίνας, ενώ με σαφώς μικρότερες απώλειες έκλεισε ο Hang Seng 0,21%.

Για τον Nikkei KOSPI δεν άλλαξε κάτι, αφού συνέχισε την καθοδική του πορεία. Ο δείκτης στο Τόκιο υποχωρούσε 0,12%, οριακή (0,06%) ήταν η αρνητική μεταβολή και στη Σεούλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece