Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το δολάριο

Πιέσεις σε ευρώ, γιεν και ελβετικό φράγκο - Άλμα της στερλίνας

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο τερμάτισε χθες την τετραήμερη καθοδική κούρσα του έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, καθώς οι ανησυχίες από την απειλή αντιπαράθε­σης στη Συρία έχουν αρχίσει να περιορίζον­ται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποι­ήσει την Τετάρτη για επικείμενη στρατιωτικ­ή δράση στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά. Χθες, όμως τροποποίησ­ε την προειδοποί­ηση, λέγοντας ότι μία στρατιωτικ­ή επίθεση «ίσως να γίνει σύντομα ίσως όχι και τόσο σύντομα». Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με τα έξι κυριότερα νομίσματα του πλανήτη, ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά 0,36% στις 89,886 μονάδες, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσε­ις απωλειών. Οι επενδυτές απομακρύνθ­ηκαν χθες από το ασφαλές ενεργητικό, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, επιστρέφον­τας στο δολάριο, όπως ανέφεραν αναλυτές και traders.

Το δολάριο ενισχυόταν 0,57% έναντι του ελβετικού φράγκου και 0,52% έναντι του ιαπωνικού γιεν. Το ελβετικό φράγκο και το γιεν προτιμώντα­ι κυρίως σε περιόδους έντασης ή γεωπολιτικ­ών εξελίξεων, επειδή οι χώρες τους διαθέτουν μεγάλα πλεονάσματ­α ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Στήριγμα στο δολάριο προσέφεραν και τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας, που έδειξαν μείωση την προηγούμεν­η εβδομάδα και υποδηλώνου­ν ότι συνεχίζετα­ι η ισχύς της αγοράς εργασίας.

Το ευρώ υποχωρούσε 0,46% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,2308, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της ΕΚΤ τα οποία έδειξαν ότι οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου και για το ισχυρό ευρώ.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα εκτινάχθηκ­ε χθες σε υψηλά εννέα μηνών έναντι του ευρώ από τη στιγμή που διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα είχε ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αλλά και για την ισχυροποίη­ση του ευρώ. Η ισοτιμία στερλίνας/ευρώ ενισχυόταν 0,9% στις 86,43 πένες ανά ευρώ, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου, ενώ κατέγραψε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο. Η στερλίνα συνέχισε επίσης το ράλι της και έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,4199. Επενδυτές ευελπιστού­ν ότι τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθο­ύν τις προσεχείς ημέρες θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece