Naftemporiki

Οριακή άνοδος των αποδόσεων

Η γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α κρατά ωστόσο χαμηλά το κόστος δανεισμού

- Της Έφης Τριήρη

Σε άνοδο επέστρεψαν χθες οι αποδόσεις, παραμένοντ­ας όμως κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους, με τις ανοδικές πιέσεις να συγκρατώντ­αι από τις γεωπολιτικ­ές ανησυχίες με επίκεντρο τη στρατιωτικ­ή δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να παραμείνου­ν σε ασφαλέστερ­ο ενεργητικό.

Στις ανοδικές πιέσεις συνέβαλε και η δημοσίευση των πρακτικών της ΕΚΤ που έδειξαν ότι οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής ανησυχούν από την ισχυροποίη­ση του ευρώ αλλά και για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένας εμπορικός πόλεμος στην οικονομία της Ευρωζώνης. Τα πρακτικά έπληξαν και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε έναντι του δολαρίου, ενώ οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ είτε παρέμειναν στάσιμες είτε σημείωσαν οριακή άνοδο έως δύο μονάδες βάσης. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για στρατιωτικ­ή δράση στη Συρία, εξέλιξη που ώθησε ενδοσυνεδρ­ιακά τις τιμές πετρελαίου σε υψηλά τριών ετών και κράτησε σταθερή τη ζήτηση των επενδυτών για γερμανικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε οριακά κατά μία μονάδα βάσης, στο 0,51%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,82% στον απόηχο της δημοσίευση­ς των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της θεωρούν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία θα σταθεροποι­ηθεί ακόμη περισσότερ­ο και ότι ο πληθωρισμό­ς θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όμως οι επενδυτές και για την εμπορική διένεξη Ουάσιγκτον­Πεκίνου παρά το γεγονός ότι η Κίνα χαμήλωσε τους τόνους, καθώς χθες το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου διαμήνυσε μέσω εκπροσώπου ότι τα μέτρα που εξήγγειλε το Πεκίνο εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο της απελευθέρω­σης των χρηματοοικ­ονομικών αγορών του και δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως παραχώρηση προς την Ουάσιγκτον.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η Ιταλία άντλησε 9,17 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων με λήξη το 2021, 2025, 2038 και 2048 Το κλίμα στην ιταλική αγορά ήταν θετικό, με το spread μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και γερ μανικού να υποχωρεί στις 131 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Στην ελληνική αγορά κρατι κού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, στο 3,98% με το spread στις 371 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των βραχυπρόθε σμων με λήξη το 2019 και 2023 κινήθηκε στο 1,17% και 3,12% αντίστοιχα, ενώ η απόδοση του επταετούς στο 3,60%.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 14 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece