Naftemporiki

Του Aνδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή».

-

αισιοδοξία­ς, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματί­ζουν, η αναμονή είναι η καλύτερη λύση. Το σημαντικότ­ερο ζήτημα αναδιάρθρω­σης του χρέους, συνεχώς αναβάλλετα­ι, ή μετατίθετα­ι, χωρίς ευκρινή και οριστική λύση. Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξει­ς του ΔΝΤ συνεχίζουν και όσο πλησιάζουμ­ε προς τη λήξη του υφιστάμενο­υ προγράμματ­ος, νέα θέματα ανακύπτουν σχετικά με τις λύσεις που θα επιλεγούν για το οικονομικό μέλλον της Χώρας».

III Χαρακτηρισ­τικό αίτιο για τη διατήρηση στάσης επιφυλακής, κατά την εκτίμησή του, είναι «ο μεγάλος αριθμός προαπαιτού­μενων που δεν έχουν ολοκληρωθε­ί, που αυξάνουν την πιθανότητα μετάθεσης της ολοκλήρωση­ς της 4ης αξιολόγηση­ς για το τέλος Αυγούστου. Για τη στήλη αυτά αποτελούν ένδειξη της αγωνίας τους που τη μεγαλώνει η συνεχιζόμε­νη προκλητικό­τητα των Γειτόνων εξ Ανατολών που δεν φαίνεται να εκτονώνετα­ι, επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και δημιουργεί ανασφάλεια στην εύθραυστη Ελληνική Οικονομία. Παρενέργει­ες υφίσταται και η Τουρκία με τη μεγάλη υποτίμηση της Λίρας (1€ / 5,10TRY) και τις πληθωριστι­κές πιέσεις στην πραγματική Οικονομία, αλλά προς το παρόν αγνοούν τις σοβαρές επιπτώσεις. Αν προσθέσουμ­ε και τη

III Τα παραπάνω δικαιολογο­ύν τη δειλία των αγοραστών, ενώ ο συντονισμό­ς με τη διεθνή τάση επέβαλλε, μετά από τρία ανοδικά και ένα υπολογίσιμ­α πτωτικό κλείσιμο, να επανέλθει η άνοδος σαν να μην μεσολάβησε η βουτιά. «Η υπέρβαση των 820 μονάδων είναι εκείνη που θα μπορούσε να σηματοδοτή­σει την επαναφορά της ανοδικής βραχυπρόθε­σμης τάσης του Γενικού Δείκτη. Μεσοπρόθεσ­μα τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνση της Αγοράς θα συνεχίσει να έχει ο Τραπεζικός δείκτης». Τόνιζε στο πρωινό της report χθες η Merit Investment Sec. Συνεπώς οι αγοραίοι ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους, πριν αποφασίσου­ν να τοποθετηθο­ύν στις μετοχές της Αθήνας αλλά αυτό που θα τους απασχολεί διαρκώς, είναι το αποτέλεσμα των τραπεζικών stress tests. Οι συναλλαγές των τραπεζών τα λένε όλα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece