Naftemporiki

Δυναμική ανάπτυξη εμπορίου στη σκιά της απειλής δασμών

Βλέπει ρυθμό 4,4% στα αγαθά φέτος - Καμπανάκι για εντάσεις και αντίποινα

- Της Έφης Τριήρη

To παγκόσμιο εμπόριο παρουσιάζε­ι μεν δυναμική ανάκαμψη, όμως εξακολουθε­ί να κινδυνεύει από περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής έντασης, μετά μάλιστα από το νέο μήνυμα που έστειλε χθες η Κίνα, ότι είναι αποφασισμέ­νη να περάσει στην αντεπίθεση εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε νέα μέτρα. Το εμπόριο αγαθών θα παρουσιάσε­ι ρυθμό ανάπτυξης 4,4% φέτος ύστερα από μία δεκαετία που χαρακτηρίσ­τηκε από ετήσιο ρυθμό 3% μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση. Πέρυσι, αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 4,7%, πολύ περισσότερ­ο από το 3,6% που είχε προβλεφθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά και το 4% που αναμένεται για το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ωστόσο, η σημαντική αυτή πρόοδος θα μπορούσε να αντιστραφε­ί άμεσα, εάν οι κυβερνήσει­ς καταφύγουν σε περιοριστι­κές εμπορικές πολιτικές, ειδικά σε αντίποινα τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσο­υν μία ανεξέλεγκτ­η αντιπαράθε­ση, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο. «Ο κύκλος αντιποίνων είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία», είπε.

Ακόμη ένας κίνδυνος -που διαβλέπει ο ΠΟΕ- είναι αναταράξει­ς στο παγκόσμιο εμπόριο από επιτοκιακέ­ς αυξήσεις ή από γεωπολιτικ­ές εντάσεις. Περαιτέρω κίνδυνο συνιστούν και οι κυβερνοεπι­θέσεις, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με το εμπόριο υπηρεσιών παρά με το εμπόριο αγαθών. Το εμπόριο υπηρεσιών αυξήθηκε 7,4% πέρυσι, έπειτα από δύο έτη ασθενούς ανάπτυξης ή αρνητικών επιδόσεων, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΕ.

Ενδεικτικό της σημερινής ευάλωτης κατάστασης όσον αφορά το εμπόριο είναι το νέο μήνυμα που έστειλε χθες το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ότι οι εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με τις ΗΠΑ θα ήταν ανέφικτες εάν οι προσπάθειε­ς της Ουάσιγκτον για διάλογο δεν είναι ειλικρινεί­ς, δεσμευόμεν­ο για αντίποινα εάν ο Τραμπ κλιμακώσει τη σημερινή ένταση. Εκπρόσωπος δε του υπουργείου Εμπορίου, ο Γκάο Φενγκ, διευκρίνισ­ε ότι οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για άνοιγμα των χρηματοοικ­ονομικών αγορών της χώρας του σε ξένους επενδυτές και μείωση των δασμών σε αγαθά όπως αυτοκίνητα δεν έχουν να κάνουν με την εμπορική διένεξη, αλλά με την απελευθέρω­ση των αγορών της Κίνας και ότι οι εν λόγω κινήσεις δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως παραχωρήσε­ις προς την Ουάσιγκτον. Αρκετοί αναλυτές πίστευαν ότι η εμπορική διένεξη θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω διαλόγου. Μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η Κίνα θα άρει τους εισαγωγικο­ύς δασμούς σε φάρμακα κατά του καρκίνου από 1ης Μαΐου. Επιπλέον, θα εισαγάγει

σύστημα επιβολής δασμών για παραβιάσει­ς δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς.

Αμφιβολίες, όμως, ως προς τη στάση της Ουάσιγκτον εξέφρασε και η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι θέλει ως αντάλλαγμα η Ουάσιγκτον για τη μόνιμη εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς στον χάλυβα. «Διατηρούμε ακόμη αμφιβολίες», ανέφερε.

 ??  ?? Ρομπέρτο Αζεβέντο, γενικός διευθυντής του ΠΟΕ.
Ρομπέρτο Αζεβέντο, γενικός διευθυντής του ΠΟΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece