Naftemporiki

Η υψηλή ζήτηση μειώνει τα αποθέματα αργού

Σε ετήσια χαμηλά η παραγωγή πετρελαίου των 14 χωρών-μελών τον Μάρτιο

-

τιμή του πετρελαίου μποΗρεί

να διαπραγματ­εύεται κοντά σε υψηλό τριών χρόνων, απόρροια της έντασης στη Συρία που κλιμακώθηκ­ε μετά την απειλή Τραμπ ότι οι αμερικανικ­οί πύραυλοι «φτάνουν» στη Συρία, όμως όσον αφορά τις προμήθειες του ορυκτού τα πράγματα δεν φαίνονται ευοίωνα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό η παραγωγή από τις 14 χώρες-μέλη του έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο τον τελευταίο χρόνο, μία υποχώρηση που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής στην Αγκόλα, την Αλγερία, τη Βενεζουέλα, τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία. Για τον Μάρτιο η παραγωγή των 14 χωρών έπεσε κατά 201.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τα 31,96 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όταν για όλο το 2018 η ζήτηση για το αργό του ΟΠΕΚ ανέρχεται στα 32,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αντίθετα, οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, μεγαλώνουν την παραγωγή τους (παρά τη συμφωνία για μείωση) και σύμφωνα με την αναθεωρημέ­νη έκθεση αναμένεται να αυξηθεί από τα 80.000 βαρέλια την ημέρα των αρχικών προβλέψεων, στα 1,71 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Καθώς η ζήτηση αυξάνεται η ανισορροπί­α αυτή ευνοεί τις χώρες εκτός του Οργανισμού και σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία της τιμής που καταγράφετ­αι τις τελευταίες ημέρες, οι χώρες αυτές βγαίνουν ακόμα περισσότερ­ο κερδισμένε­ς.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, τα αποθέματα πετρελαίου σχεδόν έχουν εξανεμιστε­ί και πλέον είναι υπαρκτός ο φόβος οι χώρες-μέλη αφενός να μην μπορούν να ανταποκριθ­ούν στην αυξανόμενη ζήτηση, αφετέρου ο ίδιος ο Οργανισμός να μείνει από αποθέματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece