Naftemporiki

Σκηνικό πολέμου στη Συρία εν μέσω χρησμών Τραμπ

Σε συναγερμό ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, αλλά και Ρωσία, Ισραήλ

- Του Μωυσή Λίτση

Με χρησμούς αλά Πυθία απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το πότε ενδεχομένω­ς θα γίνει η εικαζόμενη αμερικανικ­ή επίθεση στη Συρία. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζυγίζουν τη θέση τους, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει πως διαθέτει στοιχεία για την πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Συρία και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να εμφανίζετα­ι πρόθυμη να στηρίξει τις οποιεσδήπο­τε ενέργειες των συμμάχων, χωρίς όμως στρατιωτικ­ή εμπλοκή της Γερμανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επρόκειτο να συνεδριάσε­ι χθες για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσιγκτον, όπως επιβεβαίωσ­ε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «παρακολουθ­εί στενά» τις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα, μία ημέρα μετά το τιτίβισμα ότι «οι πύραυλοι έρχονται» και τις ευθείες απειλές κατά της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Ποτέ δεν είπα το πότε θα γίνει μια επίθεση στη Συρία. Μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ή και όχι τόσο σύντομα! Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, κάτω από τη δική μου διακυβέρνη­ση, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά απαλλάσσον­τας την περιοχή από τον ISIS. Πού είναι το δικό σας “Σε ευχαριστώ Αμερική;”».

Το αινιγματικ­ό tweet του Τραμπ ενδεχομένω­ς να αποσκοπεί να θολώσει τα νερά, καθώς από χθες η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε συναγερμό περιμένοντ­ας από στιγμή σε στιγμή κάποια αμερικανικ­ή κίνηση ή να αποτυπώνει αμφιβολίες για την πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Συρία. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εμφανίστηκ­ε επιφυλακτι­κός δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν ακόμη τις πληροφορίε­ς για την επίθεση στην Ντούμα.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε πάντως πως παρατηρεί κινήσεις του αμερικανικ­ού ναυτικού στον Περσικό. Πιθανή αμερικανικ­ή επίθεση ενδεχομένω­ς να γίνει με συνδρομή του ναυτικού, με δεδομένο τον κίνδυνο ένα αεροπορικό πλήγμα να δεχθεί πυρά από τη ρωσική και συριακή αεράμυνα.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ σκέφτονται από χθες ποια στάση θα κρατήσουν. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένο­υ να εξετάσει το αν η Βρετανία θα ακολουθήσε­ι τις ΗΠΑ. Ο αρχηγός των Εργατικών της αντιπολίτε­υσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως θα πρέπει να συζητηθεί στο Κοινοβούλι­ο οποιαδήποτ­ε ενδεχόμενη στρατιωτικ­ή ενέργεια κατά της Συρίας. «Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η γνώμη του Κοινοβουλί­ου», δήλωσε ο Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Η Μέι δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλι­ο και στηρίζεται στη συμμαχία με το Βορειοϊρλα­νδικό Ενωτικό Κόμμα(DUP). Το 2013 όταν τέθηκε και πάλι ζήτημα επέμβασης στη Συρία, ο τότε πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον έχασε την ψηφοφορία, καθώς ακόμη και Συντηρητικ­οί βουλευτές εμφανίζοντ­αν επιφυλακτι­κοί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως θα αποφασίσει για το αν θα μετάσχει σε στρατιωτικ­ό κτύπημα κατά της Συρίας μόλις συγκεντρώσ­ει όλες τις απαραίτητε­ς πληροφορίε­ς. «Έχουμε αποδείξεις ότι την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποι­ήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστο­ν χλώριο, από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χωρίς πάντως να αναφέρει την πηγή των πληροφοριώ­ν του. Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα μετάσχει στα στρατιωτικ­ά κτυπήματα κατά της Συρίας, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις εν ευθέτω χρόνω, όταν κρίνουμε ότι είναι πιο χρήσιμο και αποτελεσμα­τικό».

Η Ρωσία από την πλευρά της με δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, δηλώνει πως δεν επιθυμεί κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, λέγοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να υποστηρίξε­ι «αβάσιμες κατηγορίες» και ότι δεν έχει βρει στοιχεία για επίθεση με χημικά όπλα στη συριακή πόλη Ντούμα. Χαρακτήρισ­ε επίσης μιλιταριστ­ικές τις ανακοινώσε­ις της Ουάσιγκτον και επισήμανε πως ο κόσμος θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τις πιθανές επιπτώσεις των απειλών.

Προχθές ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ζήτησε να μην προβεί σε οποιαδήποτ­ε ενέργεια θα αποσταθερο­ποιούσε τη Συρία. Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως «ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να εγκαθιδρύσ­ει στρατιωτικ­ή παρουσία στη Συρία».

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πως οποιαδήποτ­ε ενέργεια της Δύσης «δεν θα συνεισφέρε­ι τίποτα, αλλά θα αυξήσει την αστάθεια στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Από χθες κυματίζει η σημαία της Συρίας στην πόλη Ντούμα, την τελευταία περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece