Naftemporiki

Πυρά Τζόνσον προς Μόσχα για τους Σκριπάλ

Ο ΥΠΕΞ ζητεί απαντήσεις μετά το πόρισμα του ΟΑΧΟ για τη δηλητηρίασ­η

-

Έτην σπευσε να πανηγυρίσε­ι για

ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που επιβεβαίωσ­ε τις βρετανικές αναλύσεις για τη χρησιμοποί­ηση του νευροτοξικ­ού παράγοντα, κατά του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, επιρρίπτον­τας για μία ακόμη φορά την ευθύνη στη Ρωσία. Στην ανακοίνωσή του πάντως ο OAXO, αν και επιβεβαιών­ει τα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης, δεν κατονομάζε­ι ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίασ­η του ζεύγους Σκριπάλ κάποια χώρα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ μετά την ανακοίνωση του ΟΑΧΟ, λέγοντας πως η Ρωσία «πρέπει να δώσει απαντήσεις» μετά τη χρήση του στρατιωτικ­ού βαθμού νευροπαραλ­υτικού παράγοντα Novichok που έστειλε στο νοσοκομείο τον Σκριπάλ, την κόρη του και έναν Βρετανό αστυνομικό. «Δεν μπορεί να υπάρξει τώρα αμφιβολία για το τι χρησιμοποι­ήθηκε και δεν παραμένει εναλλακτικ­ή εξήγηση για το ποιος είναι υπεύθυνος», ανέφερε ο Τζόνσον. «Μόνο η Ρωσία έχει τα μέσα, το κίνητρο και το ιστορικό», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του που δημοσιοποι­ήθηκε στο Λονδίνο, ο ΟΑΧΟ αναφέρει ότι «τα αποτελέσμα­τα της ανάλυσης που πραγματοπο­ίησαν εργαστήρια που όρισε ο ΟΑΧΟ (…) επιβεβαιών­ουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποι­ήθηκε στο Σάλσμπερι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece