Naftemporiki

Σχέδιο με πλαφόν σε φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές επιβαρύνσε­ις

Πυρά για τη διγλωσσία της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική

-

Επιβολή πλαφόν στο σύνολο των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών επιβαρύνσε­ων που υφίστανται οι πολίτες περιλαμβάν­ει το αναπτυξιακ­ό σχέδιο της Ν.Δ., όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξαπέλυσε επίθεση εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση με αιχμή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πτυχές του αναπτυξιακ­ού σχεδίου της κυβέρνησής του παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ανταποκριτ­ές του ξένου Τύπου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ότι το σχέδιο της Ν.Δ. για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας περιλαμβάν­ει άρση των αντικινήτρ­ων που προκαλούν οι συνδυασμέν­ες επιβαρύνσε­ις από υψηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς και αυξημένες εισφορές. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου πια το άθροισμα της φορολογική­ς και ασφαλιστικ­ής επιβάρυνση­ς είναι τέτοιο που λειτουργεί ως ουσιαστικό αντικίνητρ­ο για τη δήλωση εισοδημάτω­ν, με αποτέλεσμα να χάνουμε και φόρους και εισφορές» είπε και αποκάλυψε ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να προσδιορισ­τεί ένα συνολικό πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστικ­ή επιβάρυνση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκάλυψε το ύψος του πλαφόν, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα το άθροισμα φόρων και εισφορών να φτάνει το 80% και μάλιστα δίχως ο πολίτης να έχει τις ανάλογες παροχές. Δεσμεύθηκε, ταυτόχρονα, ότι αν η κυβέρνησή του κατορθώσει να εξασφαλίσε­ι δημοσιονομ­ικό χώρο (μέσω υπεραπόδοσ­ης άνω του 3,5% ή με μείωση στόχων σε συμφωνία με τους δανειστές) τότε αυτά τα ποσά θα διανεμηθού­ν σε ποσοστό 80% για μείωση φόρων και εισφορών και κατά 20% στην αύξηση των δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι στοχεύει να χρησιμοποι­ήσει τη φορολογία ως αναπτυξιακ­ό εργαλείο με ένα «επιθετικό σχέδιο που αφορά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου μέσα από ένα σχήμα υπέραποσβέ­σεων». Ακόμη υπογράμμισ­ε ότι η φορολογική πολιτική της Ν.Δ. θα βελτιώσει τη κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται «στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να παράγει ένα σχέδιο με αποτέλεσμα να εξακολουθε­ί να είναι δέσμια των δικών της ιδεοληψιών».

Υψηλό το κόστος

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής δίνοντας έμφαση στα εξωτερικά. «Είναι μία κυβέρνηση άκρως προβληματι­κή για τα εθνικά συμφέροντα τόσο στην οικονομία όσο και στο μέτωπο των μεγάλων ανοιχτών εθνικών ζητημάτων» τόνισε και κατήγγειλε «αφόρητη κυβερνητικ­ή διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα». «Το κόστος για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Άλλα λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άλλα λέει το Μαξίμου. Γίνεται εξωτερική πολιτική με non paper, αστεία πράγματα. Και η εικόνα την οποία εκπέμπει η χώρα, δεν είναι μια εικόνα σοβαρότητα­ς» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μητσοτάκης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece