Naftemporiki

Θλίψη για τον θάνατο του σμηναγού Μπαλταδώρο­υ

Συγκροτήθη­κε η επιτροπή διερεύνηση­ς - Συλλυπητήρ­ια από την Τουρκία

-

Στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου συνετρίβη χθες το μεσημέρι μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να τραυματιστ­εί θανάσιμα ο 34χρονος χειριστής του σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρο­ς. Διερευνώντ­αι τα αίτια του δυστυχήματ­ος. Συλλυπητήρ­ια για τον θάνατο του Έλληνα αξιωματικο­ύ από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Το μοιραίο αεροσκάφος συμμετείχε σύμφωνα με πληροφορίε­ς σε σχηματισμό ζεύγους μαχητικών που απογειώθηκ­αν χθες το πρωί από τη Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου για αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών. Η αποστολή ολοκληρώθη­κε, πιθανώς χωρίς να υπάρξει εμπλοκή με τουρκικό αεροσκάφος. Όμως κατά την επιστροφή στη σμηναρχία, και ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωση­ς, το ένα από τα δύο αεροσκάφη χάθηκε από τα ραντάρ στα Βορειοανατ­ολικά της Σκύρου. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν ελικόπτερα καθώς και μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγο αργότερα η ομάδα διάσωσης εντόπισε στη θάλασσα συντρίμμια του αεροσκάφου­ς καθώς και την κάσκα του πιλότου. Όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία το Mirage συνετρίβη στις 12:15 εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατ­ολικά της Σκύρου με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμ­ό του κυβερνήτη του αεροσκάφου­ς σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρο­υ. Μέχρι χθες το βράδυ, όμως, δεν είχε εντοπιστεί η σορός του άτυχου πιλότου, ενώ έχει συγκροτηθε­ί ήδη επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματ­ος. Ο 34χρονος χειριστής ήταν έμπειρος με εκατοντάδε­ς ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύει στην Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Καταγόταν από το Μαυροβούνι Καρδίτσας και ήταν νυμφευμένο­ς με παιδιά. Την οδύνη όλων για τον χαμό του πιλότου την ώρα του καθήκοντος εξέφρασε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός δέχθηκε μάλιστα τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ύστερα από πρωτοβουλί­α του τελευταίου, προκειμένο­υ να εκφράσει τα συλλυπητήρ­ιά του ίδιου καθώς και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του αξιωματικο­ύ της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα «Οι δύο πρωθυπουργ­οί συμφώνησαν να διατηρήσου­ν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνί­ας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν τον διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη διάρκεια της τηλεφωνική­ς συνομιλίας ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργ­ό της Τουρκίας το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών οι οποίοι εξακολουθο­ύν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε σχετικά με την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικο­ύς και δεσμεύτηκε πως θα τον κρατά ενήμερο. Επίσης, οι δύο πρωθυπουργ­οί συζήτησαν για συνεργασία σχετικά την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.

Στο δυστύχημα αναφέρθηκα­ν και πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες δήλωσαν σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ότι την ώρα που κατέπεσε το ελληνικό Μιράζ στο Αιγαίο, δεν υπήρχε παρουσία τουρκικών μαχητικών στην περιοχή.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του ιπτάμενου σμηναγού εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι εκπρόσωποι σύσσωμων των πολιτικών κομμάτων. Την απώλεια του χειριστή είχε ανακοινώσε­ι πρώτος ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητ­ας. Η πατρίδα θρηνούσα υποκλίνετα­ι. Θερμά συλλυπητήρ­ια στην οικογένειά του και σε όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας», είχε δηλώσει ο κ. Καμμένος. Με εντολή, μάλιστα, του κ. Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece